2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. Június 20. 11:00, szombat | Világ
Forrás: MTI

Koronavírus: Az enyhébb koronavírus-fertőzés jóval kisebb immunitást idéz elő

Koronavírus: Az enyhébb koronavírus-fertőzés jóval kisebb immunitást idéz elő

A tünetmentes Covid-19 betegek körében alacsonyabb szintű immunitás alakul ki a vírussal szemben, mint azoknál, akik a betegség súlyosabb változatán esetek át - mutatták ki tanulmányukban kínai kutatók.

A Nature Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban kutatók a koronavírussal fertőzött emberek két csoportját vizsgálták: 37 beteg tünetmentes volt, míg másik 37-nél a betegség számos tünete jelentkezett.

A kutatók a betegek felgyógyulását követően levett vérmintákat elemezték, és arra az eredményre jutottak, hogy míg a tüneteket mutatók 78,4 százalékának, addig a tünetmenteseknek csak 62,2 százalékának a vére tartalmazott rövid idejű antitesteket.

Nyolc héttel a felépülésüket követően továbbá a tünetmentes betegek 81,1 százaléka esetében csökkent az antitestek száma. A másik csoportban ez az arány kedvezőbb. A tüneteket produkálók 62,2 százalékánál észleltek hasonlót. Emellett a tünetmentes betegek esetében alacsonyabb volt 18 gyulladás elleni sejtet jelző fehérje szintje is. Mindez pedig a tünetmentes betegek körében egy gyengébb immunválaszt jelez az új koronavírussal szemben.

A tanulmány szerzői szerint eredményeik megkérdőjelezik azt a nézetet, miszerint immunis lenne a jövőbeni fertőzéssel szemben mindenki, aki átesett a betegségen. Mindez pedig az arra való tekintettel lehet különösen jelentős, hogy a legtöbb embernél csupán enyhébben jelentkezik a fertőzés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.