2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2020. November 13. 14:34, péntek | Kzélet
Forrás: TASR

Környezetvédelmi miniszter: át kell alakítanunk az épületeket a zöldebb jövő érdekében

Környezetvédelmi miniszter: át kell alakítanunk az épületeket a zöldebb jövő érdekében

Épületeink átalakítása nélkül nem győzhetünk az éghajlatváltozás elleni harcban – jelentette ki Ján Budaj (OĽANO), szlovák környezetvédelmi miniszter a Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC) polgári társulás online sajtótájékoztatóján.

A kormánynak olyan javaslatot szeretne benyújtani, amely támogatná az azbeszt eltávolítását a háztetőkről. Budaj szerint az épületek egysége alkotja környezetünket, de újdonságnak számít, hogy erről kormány- és EU-s szinten is párbeszéd indult. Meg szeretné értetni az emberekkel, hogy az újítás egyes fázisai egy nagyobb egész részeit alkotják. Budaj az Európai Zöld Megállapodásért felelős kormánybizottságtól a minisztériumok közti funkcionális modellek létrehozását várja el. Ezt követően a rendszerszintű megállapodásokat át lehet szerinte ültetni a gyakorlatba. A hatékony változás előfeltétele a tárcák közötti együttműködés - állítja.

„Ha egy állampolgár például ablakcsere támogatásra pályázik, képesnek kell lennünk komplex zöld csomagot ajánlani neki, ami magába foglalja többek közt a szigetelést, körforgásos hulladékgazdálkodást, vízgyűjtést, alternatív energiaforrások használatát, stb. Tehát nem csak közvetlenül az adott problémát fogjuk orvosolni, hanem komplex és ígéretes megoldásokat kínálunk,” magyarázta a miniszter.

Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) Európai Parlamenti képviselő szerint is több tárcát felölelő problémáról van szó. Szerinte csak így lehetséges a bürokratikus nyomás csökkentése, az egyszerű változtatások bevezetése és a rekonstrukciós projektek átfogó megítélése. Rámutat, hogy prioritásunkká kell tenni energiahatékonyság elvét. „Az épületek energiahatékonyságának növelése az első lépés az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése felé. Az épületek kulcsfontosságúak nemcsak ökológiai szempontból, de energia-önellátás és munkahelyteremtés (ún. green jobs) szempontjából is,“ mondta Hojsík.
Budaj a kormánynak olyan javaslatot szeretne benyújtani, amely támogatná az azbeszt eltávolítását a háztetőkről. Jelenleg annak a személynek, aki köteles ezt a mérgező anyagot eltávolítani a háztetőről, 5000 eurót kell kifizetnie az eltávolításért és likvidálásért.

Címkék: Budaj, zöld jövő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.