2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Május 04. 13:18, kedd | Világ
Forrás: TECHRADAR

Komoly európai büntetésre számíthat az Apple

Komoly európai büntetésre számíthat az Apple

A kaliforniai almás cég és a streamszolgáltató-óriás, a Spotify közötti harc nem marad retorziók nélkül.

Az Apple kontra Spotify vita azután robbant ki, hogy a stream-szolgáltató kliensprogramja 2016 júliusában kikerült az App Store kínálatából. Márciusban a cég bepanaszolta a kaliforniai társaságot az Európai Bizottságnál, mert úgy érezte, hogy az Apple miatt folyamatosan hátrányok érik. Daniel Ek, a Spotify első embere azzal vádolta meg a vállalatot, hogy tisztességtelen a piaci versenyben. Az Apple ugyanis az App Store rendszerében olyan szabályokat vezetett be, amelyek korlátozták a felhasználók számára elérhető kínálatot és lefékezték az innovációt. 2019 májusában kiderült, hogy az Európai Unióban versenyjogi vizsgálat indul az Apple ellen.

Most Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kifejtette, hogy az Európai Versenyfelügyelet előzetes álláspontja az, hogy az Apple - a vetélytársai és az ügyfelek kárára - visszaél a piaci hatalmával a zenei streamelés területén. A politikus hozzátette, hogy az Apple App Store rendszerében lévő szigorú szabályok miatt a felhasználók számára lehetetlenné válik az olcsóbb zenei stream-szolgáltatások használata. További probléma, hogy a vetélytársaknak magas díjakat kell fizetniük az alkalmazásboltban végrehajtott minden egyes tranzakció után. A legtöbb piaci szereplő a díjakat ráterheli az ügyfeleire, a Spotify például havi 9,99 euró helyett 12,99 eurót kért el az ügyfeleitől., de a Netflix is hasonlóan cselekedett. Van még egy gond: a szolgáltatók nem építhetnek be a szoftvereikbe a közvetlenül a honlapjaikra mutató hivatkozásokat, amelyek segítségével az előfizetések az Apple elkerülésével is megvalósíthatók lennének.

Az Apple azzal érvelt, hogy az App Store jelentős mértékben hozzájárult a Spotify térnyeréséhez. A stream-platform az előfizetői 99 százaléka után nem fizet semmilyen díjat, míg a maradék 1 százalék után is csupán 15 százalékot. Éppen ezért úgy tűnik, hogy a Spotify csak a programbolt előnyeit akarta kihasználni anélkül, hogy azért fizessen is. Az érvek ugyanakkor nem győzték meg az Európai Uniót, amely szerint a konszern akár az éves bevételének a 10 százalékát is kifizetheti büntetésként.

Címkék: apple, büntetés, Spotify

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.