2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Július 05. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: magyarkurir.hu, wiki

Kik voltak Szent Cirill és Szent Metód és miért ünneplik őket a szláv népek? Miért pont július ötödikén?

Kik voltak Szent Cirill és Szent Metód és miért ünneplik őket a szláv népek? Miért pont július ötödikén?

Nem tartozik a legnagyobb szlovákiai államünnepek közé Szent Cirill és Szent Metód ünnepe, ennek ellenére fontos személyiségeknek számítanak a szláv keresztény kultúrában.

A szláv katolikusok egy része július ötödikén ünnepli Szent Cirillt és Metódot.

Elöször az olmützi érsek, Fürstenberki Berdřich kérésére IX. Piusz pápa jelölte ki ezt a napot a két szent ünneplésére a két szent testvér érkezésének ezredik évfordulója alkalmából. A fivérek 863-ban érkeztek meg térségükbe, ahol hittérítő munkát végeztek a szláv népek körében. Maga a dátum közvetlenül nem köthető a két szenthez. Többek közt azért lett július ötödike a két szent napja, mert Husz János ünnepe hatodikára esik és egy ellenünneppel próbálták ellensúlyozni a reformátor egyre növekvő kultuszát. Egyes szláv országokban a gregoriánus naptár szerinti május 24-én ünneplik Szent Cirillt és Szent Metódot.

Mindketten beszéltek szláv nyelven és erre a nyelvre fordították is a vallási szövegeket, ezért Rastiszláv kérésére, aki szerette volna, hogy saját nyelvükön is elmagyarázzák a katolikus hitet, a két testvér megérkezett a Nagy-Morva Birodalomba.

Meggyőződésük volt, hogy minden nép hivatalos az üdvösségre és Jézus minden emberért meghalt. Tehát nem csak az akkor főnyelveknek számító hébert, görögöt és latint kellene használni a vallásban. Ök alapozták meg a cirill ábécé alapját, a glagolita írást is.

Cirill és Metód egyik célja az volt, hogy a keresztény dogmákat és liturgikus könyveket szláv nyelven írt könyvekben gyűjtsék össze, azonban szembesültek vele, hogy az ószláv nyelvet nem tudják a görög, illetve a latin betűkészlettel lejegyezni. Így született meg a 43 betűt tartalmazó glagolita ábécé, a legkorábbi szláv ábécé, mely egyes elméletek szerint a Szent Cirillről elnevezett, neki és fivérének tulajdonított cirill írás alapját képezte. Cirill és Metód lefordították szláv nyelvre a Szentírást; a szertartások nyelvéül is a szlávot használták.

II. János Pál pápa 1980. december 31-én keltEgregiae virtutiskezdetű apostoli levelében Európa társvédőszentjeivé nyilvánította a keresztény kelet két apostolát.

Címkék: ünnep, szent

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.