2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Március 11. 13:32, csütörtök | Magyarország
Forrás: HVG

Kiderült, mennyibe került az orosz és a kínai vakcina darabja Magyarországnak

Kiderült, mennyibe került az orosz és a kínai vakcina darabja Magyarországnak

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy még a pénteki napon nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinákról kötött szerződéseket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter sajnálattal közölte, hogy az európai vakcinák árát nem hozhatja nyilvánosságra. A keleti vakcinákról viszont annál több szót ejtett, így megtudhattuk, hogy az orosz vakcina két adagja 17 euróba, míg a kínai oltóanyag 63 euróba került. Azért két adagról beszélt a miniszter, mert mindkét vakcinából két oltást kell beadni a várt védettség eléréséhez. Gulyás a kormányinfón azt is bejelentette, 24 órán belül nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinákról kötött szerződéseket.

Az EU programja által beszerzett oltóanyagok ára nem publikus, ugyanis üzleti titokról van szó. Az árakat viszont sejteni lehet, egy belga kormánytag ugyanis még decemberben véletlenül feltöltött egy ide vonatkozó táblázatot, amely szerint az AstraZeneca 1,78 euróba, a BioNTech/Pfizer 12 euróba, a Johnson & Johnson 8,50 dollárba, a Moderna pedig 18 dollárba kerül. Ez csupán azért érdekes, mert Magyarország a Moderna oltóanyagából csak 1,7 millió darabot rendelt, miközben 10 millióra is jogosultak lennének egyes számítások szerint. Míg a magyar kormány a Moderna vakcináit anno drágának titulálta, addig a 63 eurós kínai rendeléskor azt mondta, a védekezésnél a költség sosem lehet szempont. (Később az is elhangzott, hogy azok csak decemberben érkeztek volna, addig pedig remélhetőleg más vakcinákból lesz elegendő darab, mindenesetre a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat már bejelentkezett a lemondott vakcinákért.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.