2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Április 19. 11:34, hétfő | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online / Juventus FC

Kettészakad az európai futball?

Kettészakad az európai futball?

Az UEFA utolsó, vasárnapi fenyegetése ellenére a 12 klub közös közleményben bejelentette a Szuperligát. A liga így valószínűleg komoly konkurenciát képezhet az éve óta futó Bajnokok Ligájának.

A ligát megalapító csapatok listája nem szűkölködik kis nevekben, sőt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az európai labdarúgás elitje készül leszakadni az UEFA-ról: AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid és Tottenham Hotspur. Illusztris társaság, igaz?

Az Európai Labdarúgó-szövetség vasárnapi levele már előrevetítette a mozgolódást, hétfő reggelre pedig robbant is a futballbomba: tizenkét alapítóklub bejelentette, megállapodtak, és készek 2021 augusztusában útjára indítani az új nemzetközi bajnokságukat, avagy a Szuperligát. Jelen állás szerint hat angol, három spanyol és olasz klub venne részt a bajnokságban, további három klub csatlakozására számítanak a Juventus elnöke, valamint a Szuperliga alelnöke, Andrea Agnelli és a Real Madridot irányító, az új sorozatot első elnökként vezénylő Florentino Pérez bejelentése szerint.

A ligában működni fog a feljutás és a kiesés elve is: az alapító 15 klub mellett öt csapat cserélődne idényenként. A kezdőrúgás időpontja azonban még nincs meg, van aki 2022-ről beszél, de hallani 2024-es terminusokat is. A mostani bejelentés alapján azonban előfordulhat, hogy már idén augusztusban elrajtol a Szuperliga. „Európa tizenkét vezető futballklubja ma összegyűlt, hogy bejelentsék, megállapodtak az új, hétközi versenysorozat, a Szuperliga létrehozásáról, amelyet az alapítóklubok irányítanak majd,” olvasható a klubok közleményében. – „Várhatóan további három klub csatlakozik majd az alakuló idény előtt, amely a lehető leghamarabb elkezdődik.”

A vezetőségben Pérez és Agnelli mellett helyet foglalhat még Joel Glazer, a Manchester United klubelnök-tulajdonosa is, hiszen az előkészítésben ő is oroszlánszerepet vállalt. Agnelli időközben bejelentette, lemond az európai klubokat tömörítő szervezet, az ECA elnöki székéről, sőt a Juventus is kilép a klubszövetségből. A csapatok hétfő reggelre már weboldalukon is közölték a Szuperligáról szóló megegyezés hírét, az egyetlen csapat, aki még nem tett így, az Atlético Madrid.

Hogy fog működni a Szuperliga?

A bejelentés szerint 15 állandó résztvevővel számolnak, további öt csapat idényről idényre kvalifikálhatja magát. A tervek szerint a mérkőzéseket augusztus közepétől, hétközi játéknapokon rendeznék.

A két tízfős csoportban mindenki játszana mindenkivel pályaválasztóként majd vendégként is, majd az első három helyezett automatikusan a legjobb nyolc közé jutna, míg a 4. és 5. helyezettekre playoff várna, így alakulna ki a negyeddöntő mezőnye. A tavaszi lebonyolítás nagyon hasonló lenne a jelenlegi Bajnokok Ligájáéhoz, kétmeccses, egyenes kieséses párharcok vezetnének a májusi fináléig.
A klubok közölték, a férfiliga rajtja után nem sokkal a női Szuperliga elindítását is tervezik – de ennél több részletet a projektről egyelőre nem írtak.

A Szuperliga indulói továbbra is részt vennének a nemzeti bajnokságokban – szögezi le a közlemény.

Háború lesz?

Az UEFA korábban kijelentette, minden jogi és sportszakmai eszközzel fellépnek a Szuperliga és esetleges tagjai ellen. Az európai szövetség vasárnap azt írta a többi közt, hogy a „FIFA és a hat konföderáció korábban bejelentette, az érintett klubokat eltiltják bármilyen hazai, európai vagy világméretű versenyen való részvételtől, játékosaiktól megtagadják a nemzeti csapatokban való szereplést.”
A vasárnapi hírek még arról szóltak, a Szuperliga tervére válaszul a Bajnokok Ligája 2024-től megújulhat. Az UEFA tervei szerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepelne a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltaná fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszhatna minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9–24. helyezettekre rájátszás várna a 16 közé kerülésért. A két formátum jelentős hasonlóságot mutat...

A Manchester United weboldala

Az UEFA végrehajtó bizottsága hétfőn, azaz ma dönt a Bajnokok Ligája átalakításáról, ami sokak szerint – így például a szurkolók szerint is – a nagy klubok érdekeit szolgálja és nehéz helyzetbe hozza majd a nemzeti bajnokságokat. Kérdés, mi lesz a BL-reformból a 12 klub bejelentése után...

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a klubok bejelentését követően rosszallását fejezte ki, ugyanakkor nem tett konkrét említést az UEFA által beígért vasárnapi szankciókról, csupán azt írta, „a labdarúgás irányítótestületeinek minden törvényes, sport- és diplomáciai eszközt fel kell használniuk”, hogy a futball integritása megmaradjon. A FIFA közleményében egy „zárt, szakadár európai bajnokságként” hivatkozik a Szuperligára.

„A FIFA mindig az egységet képviseli a labdarúgásban, és kéri a heves vitában résztvevő feleket, hogy folytassanak nyugodt, konstruktív, partneri párbeszédet a játék érdekében, a szolidaritás és a fair play szellemében. A FIFA – természetesen – mindent megtesz azért, hogy hozzájáruljon a harmonikus továbblepéshez a futball általános érdekében.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.