2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. Október 20. 00:07, szerda | Koronavírus
Forrás: HVG

Katasztrofális állapotok uralkodnak a romániai kórházakban és halottasházakban

Katasztrofális állapotok uralkodnak a romániai kórházakban és halottasházakban

Újabb szomorú rekordot tudhat maga mögött Románia – csak tegnap 18 863 új esetet regisztráltak és 561 halálos áldozatot szedett a koronavírus. A kórházak és a halottasházak az összeomlás szélén.

Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán – jelentette kedden a Digi24 hírtelevízió.

Emilian Popovici, a román járványügyi társaság elnöke felhívta a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy egy hét alatt többen hunytak el koronavírusban vagy annak szövődményeiben, mint az 1989-es forradalomban vagy az 1977-es földrengésben. Romániában már három hónapja 1,1-es reprodukciós ráta van, amely azt mutatja, egy fertőzött hány embernek adja át a vírust. Popovici szerint már a két hét is sok lett volna, véleménye szerint a döntéshozóknak ideje szigorítaniuk a korlátozásokon.
Úgy vélekedett: azok után, hogy a hatóságok felülbírálták a közegészségügyi intézet Bukarest és a vele összenőtt települések vesztegzár alá helyezésére vonatkozó javaslatát, nem is történhetett más, mint a járványügyi helyzet további romlása. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint Romániában ismét megdőlt a fertőzési és halálozási rekord: az utóbbi 24 órában 18 863 embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, ami 40 százalékkal haladja meg az elmúlt két hét átlagát.

Az elmúlt 24 órában 561-en haltak meg koronavírusban vagy annak szövődményeiben. Ez nyolcvan százalékos növekedés a kéthetes mozgóátlaghoz képest. Az Euronews beszámolója szerint arányosan Romániában halnak meg naponta a legtöbben. A kórházakban csaknem húszezer embert ápolnak éppen, közülük 1805 embernek jutott hely az intenzív osztályokon.

Címkék: koronavírus, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.