2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Október 08. 11:43, péntek | Magyarország
Forrás: HVG

Karácsony Gergely: Ha nem lépek vissza, Orbán Viktor győz

Karácsony Gergely: Ha nem lépek vissza, Orbán Viktor győz

Közös sajtótájékoztatót tartott péntek reggel Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely. A Kossuth téren tartott eseményen a főpolgármester bejelentette visszalépését Márki-Zay javára.

A sajtótájékoztatót Karácsony Gergely indította. Meglepetés nem történt, a csütörtök esti hírek igazak voltak: a politikus némi mérlegelést követően befejezi kampányát és az őt támogató pártokat arra kéri, álljanak be Márki-Zay Péter mögé. Elmondása szerint a döntés könnyű volt, hiszen ő nem a hatalmat kergeti, ez Magyarországról szól. Másrészt persze egyben nehéz is volt, hiszen az előválasztás első fordulójában 170 ezer szavazatot kapott és több párt is mellette állt ki.

„Ha nem váltjuk le Orbánt, akkor a hajunkra kenhetjük a programjainkat,” fogalmazott, hozzátéve: „várom azokat a vitákat, amik egy kormánytöbbségen belül normálisak. Ha nem lépek vissza, akkor Orbán marad és nem lesz min vitatkozni,” tette hozzá. "Aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi". Márki-Zayra és magára utalva azt mondta, mindketten elkötelezettek az együttműködés mellett. A polgármester bízik benne, hogy Márki-Zay képes lesz megszólítani mindenkit, a balközép szavazóktól egészen a jobbközépig. Karácsony szerint most államférfiakra van szüksége ennek az országnak, és a Jóisten segítségét kérte, hogy Márki-Zay felnőjön a feladathoz.

Ezt követően Márki-Zay lépett a mikrofonhoz. A politikus szerint a választások majd arról szólnak, Európában marad az ország vagy megy a mocsárba. „Szövetségben megyünk tovább, nem visszaléptünk, hanem előre. Sokan megkérdőjelezték Karácsony integritását, de én mindig bíztam benne. Ma Karácsony bebizonyította, a haza érdeke mindennél fontosabb,” fogalmazott Márki-Zay.

Elmondása szerint semmilyen pártalku nem történt, hiszen nincsenek is pártok. „Mi nem pártmutyiban gondolkodunk, sem pedig pozíciókban,” fogalmazott. Állítólag Karácsony Gergelyt megkereste a DK is, ő azonban mégis Márki-Zayt választotta. A hódmezővásárhelyi polgármester kitért Dobrev Klárára is. Szerinte az ő szavazóinak támogatására is szükség lesz, hiszen az előválasztáson a voksok egyharmadát szerezte meg, Orbán Viktor leváltására azonban alkalmatlan.
Három és fél évvel ezelőtt egy hasonlóan súlyos döntést kellett meghoznia, idézi fel, a gyerekei sem értették, miért indul Hódmezővásárhely polgármesteri székéért. Ott megtörtént a csoda, hogy a pártok mellett a civilek is odaálltak mellé és elzavarták a vezetést.

Ezek után arra biztatta a Párbeszédet, az MSZP-t és az LMP-t hogy csatlakozzanak hozzá, hogy újra megcsinálják a csodát.

Dobrev Klára a legkényelmesebb jelölt Orbán Viktor számára - mondta még, ha viszont szerinte ő lesz a jelölt, akkor a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! kampányt dobhatják ki a kukába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.