2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Szeptember 11. 11:00, péntek | Világ

KÁOSZ: Magyarországon nincs egységes járványügyi protokoll az iskolákban

KÁOSZ: Magyarországon nincs egységes járványügyi protokoll az iskolákban

Három hónapja volt a magyar kormánynak előkészíteni egy megfelelő járványügyi protokollt az iskolák számára, ám az nem készült el az iskolakezdésre – tájékoztat az index.hu.

A magyarországi Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy véli, a kormány a pedagógusokra hárítja a felelősséget.
Hiába telt el több hónap a koronavírus-járvány első és második hulláma között, a szeptemberi iskolakezdésre sem sikerült a magyar kormánynak egységes útmutatót készítenie az oktatás számára. A magyarországi Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a nyilvánosságra hozott protokollok esetlegesek és erősen hiányosak. A szakszervezet úgy véli, hogy a közoktatásban dolgozóknak ma veszélyes körülmények között kell dolgozniuk, mert nem biztosítottak számukra az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményei. Ezzel szemben az iskoláktól helyi járványügyi protokollok kidolgozását várja a magyar kormány.

A PDSZ szerint, ha egy közoktatási intézményben fertőzött diákra bukkannak, akkor nem rendelik el sem a pedagógusok, sem a tanulók tesztelését. Ilyenkor a szülőknek vagy a tanároknak annyi lehetőségük marad, hogy háziorvoshoz fordulhatnak, aki elrendelheti a tesztelést, vagy tünetmentesség esetén igazolást adhat az önkéntes karanténba vonulásról. Ha fertőzésgyanú merül fel valakivel szemben, akkor bár egyből karanténba kerül, ám az ő tesztelése sem indul meg automatikusan.


Az EMMI által kidolgozott intézkedési terv szerint Magyarországon az iskoláknak nincs joguk sem tanítási szünetet, sem digitális oktatást elrendelni, akkor sem, ha megjelenik a vírus az intézményben – írja az index.hu. Rendkívüli szünetet kizárólag az Oktatási Hivatal rendelhet el, míg tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs hozhat döntést az oktatásért felelős miniszter javaslata alapján. Arra kérdésre, hogy milyen fertőzöttségi adatok alapján döntenek erről a hatóságok, az index.hu nem kapott választ.


A szakképző iskolák azonban az Innovációs és Technológia Minisztériumhoz tartoznak, amely engedélyezte az iskola igazgatói számára, hogy maguk döntsenek az intézményük esetleges bezárásáról, így ezekre az intézményekre más protokoll vonatkozik.

A szakszervezet szerint bár a magyar kormány célja az volt, hogy elkerüljék az iskolák bezárását, az érvényben lévő intézkedések pont az ellenkezőjét fogják elérni: a tesztelések elmaradása miatt hamarosan tömeges fertőzésekre lehet számítani, amely miatt végül be kell majd zárni az iskolákat. A PDSZ továbbá hozzátette, hogy a magyar kormány intézkedései szerintük nem támogatják a sokat hangoztatott célokat, mert nem törekednek arra, hogy a fertőzéseket minél előbb kimutassák, a fertőzötteket izolálják, ezáltal megvédjék az óvodai és a tanulóközösségeket, valamint az intézményben dolgozókat a tömeges fertőzéstől, valamint, hogy minél kevesebben legyenek egy épületen belül, hogy kiküszöbölhető lehessen a tanulócsoportok keveredése, a tumultus. A szakszervezet úgy véli, az lenne a legmegfelelőbb megoldás, ha a felsőbb évfolyamos tanulók, középiskolák számára elrendelné a digitális tanrendet, míg az alsósok a félig üres intézményekben szellősebben lennének eloszthatóak, így minimalizálva a fertőzésveszélyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.