2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2022. Május 12. 01:59, csütörtök | Világ
Forrás: FOX

Kalifornia: egyelőre akadozik az e-kutak működése

Kalifornia: egyelőre akadozik az e-kutak működése

Nem éppen a terv szerint alakulnak a dolgok az USA-beli Kalifornia államban, legalábbis ami az elektromos töltőállomások hálózatát és az állam hosszútávú vízióját illeti.

Kaliforniát általában követendő példaként említik, amennyiben a környezetvédelemről, a megújuló energiára való átállásról, valamint a fenntartható fejlődésről van szó. Tavaly arról írtunk, hogy betiltja az új benzinkutakat egy kaliforniai város, most viszont az elektromos autókat kiszolgáló töltőhálózat állapotáról érkezett friss felmérés, nem túl biztató számokkal.

A Berkeley Egyetem kutatói tették közzé a napokban eddigi munkájuk főbb eredményeit, amelyek egy, az államon belüli szűkebb terület hálózatát mutatja meg nekünk. Egészen pontosan a San Francisco városát körülölelő régióról, összesen 9 megye területéről van szó, ezen belül vették sorra az e-kutakat, bár a megvizsgált körbe nem minden helyszínt vontak be, hiszen ebből kimaradtak a magánkézben, így például a fizetős parkolókban elhelyezkedő példányok, valamint a Tesla Superchargerei, amelyek nyilván nem minden típus feltöltésére alkalmasak. Kiemelik viszont, hogy az USA legnagyobb, globális értelemben pedig a 10. helyen álló autópiacon, a gyors átállást némileg hátráltatja a meglévő hálózat nem ideális állapota, amely az általuk felsorolt számokból egyértelműen kirajzolódik.

A kutatásban résztvevő személyek összesen 181 nyilvános töltőállomást, valamint azok egységeit vették számba, a teljes kör 657 ilyen komponenst tesz ki. Ezeket abban az esetben minősítették működőképesnek, amennyiben éppen valamilyen elektromos autót töltöttek, avagy a saját kezükben lévő járművet legalább 2 percen keresztül gond nélkül töltötték. Kiderült, hogy az egységek 72 százaléka volt problémamentes, a maradék már valamilyen okból kifolyólag fejtörést okozott számukra. Csaknem 5 százaléknál túl rövid volt a kábel, 22,7 százalékuknál viszont a kijelzővel, a fizetési rendszerrel, a töltés megindításával, avagy az eltört csatlakozókkal akadtak gondok.

A több tekintetben élen járó (illetve más szempontokból, így például a vízellátás kapcsán a sor végén kullogó) államban tehát a töltők durván egyharmada nem elérhető, ami jelentősen megnehezíti az átállást.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 16:14, szombat | Világ

VIDEÓ • Kilövői ellen fordult egy orosz rakéta

Tegnap jelent meg a military-portál.cz cseh weboldalon az a videófelvétel, amelyen állítólag orosz csapatok követtek el véletlen öngyilkosságot egy meghibásodott rakéta becsapódását követően.

2022. Június 25. 12:47, szombat | Világ

Ezen a napon: június 25. • 135 éve született Karinthy Frigyes

Az író, műfordító, kritikus, újságíró és humoristaként is legendás Karinthy 135 évvel ezelőtt éppen ma, június 25-én látta meg a napvilágot. És milyen jól tette, nem igaz?

2022. Június 23. 08:42, csütörtök | Világ

New York: Kilencszáz illegális motorbiciklit zúztak porrá a városban

Nem mindennapi látványban részesülhettek azok, akik a januárban kinevezett new york-i polgármester, Eric Adams első, közbiztonságot érintő intézkedésénél jártak.

2022. Június 21. 11:58, kedd | Világ

Ukrán belügy: Az oroszok Harkivig próbálják tolni a frontvonalat

Ezt Vadym Denysenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója nyilatkozta a Reuters értesülései szerint. Nyitókép: The New York Times