2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 23. 10:30, péntek | Világ
Forrás: Teraz.sk

Júniusban kerülnek forgalomba a III. Károly képmásával ellátott bankjegyek Angliában

Júniusban kerülnek forgalomba a III. Károly képmásával ellátott bankjegyek Angliában

A III. Károly arcképével ellátott érmék már több hónapja forgalomban vannak, de a bankjegygyártás előkészítése több időt igényel.

A Bank of England bejelentette, hogy június 5-én új, III. Károly király képmásával ellátott bankjegyeket bocsátanak forgalomba. A hírről a TASR a BBC csütörtöki jelentése alapján tájékoztat.

A király arcképe az 5, 10, 20 és 50 font értékű bankjegyeken lesz látható. Ettől a változástól eltekintve a bankjegyek megtartják eredeti dizájnjukat, és a korábbi II. Erzsébet királynő képmásával ellátott bankjegyek is érvényben maradnak. A jelenlegi bankjegyek hátoldala, amelyen Winston Churchill, Jane Austen, J. M. W. Turner és Alan Turing képmásai láthatók, szintén változatlan marad.

A Bank of England a bankjegyeket a néhai II. Erzsébet királynő képmásával ellátott, elhasználódott bankjegyek helyettesítésére, illetve a kereslet növekedése esetén bocsátja majd ki. Jelenleg mintegy 4,7 milliárd brit bankjegy van forgalomban, 82 milliárd font (több mint 95,766 milliárd euró) értékben.

A III. Károly arcképével ellátott érmék már több hónapja forgalomban vannak, de a bankjegyek előállításának előkészítése több időt igényel. Károly 2022 szeptemberében lett király az 1952 óta uralkodó édesanyja, II. Erzsébet halála után.

A Bank of England a 17. század óta bocsát ki papírbankjegyeket, de az első uralkodó csak 1960-ban jelent meg rajtuk. Addig a brit uralkodók képmását csak érméken ábrázolták.

A papírbankjegyek kibocsátásától való eltávolodás 2015-ben következett be, amikor a Bank of England bevezette a polimerből, egy vékony és rugalmas műanyagból készült ötfontos bankjegyet, és fokozatosan elkezdték kibocsátani a nagyobb címletű polimer-bankjegyeket is.

Forrás: teraz.sk

Címkék: anglia, bankjegy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.