2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2020. Szeptember 23. 15:20, szerda | Világ
Forrás: MTI

Junior Prima Díj: Hatan vehették át idén a színház- és filmművészet kategória díját

Junior Prima Díj: Hatan vehették át idén a színház- és filmművészet kategória díját

A rangos díjjal azokat a harminc év alatti művészeket díjazzák, akik az adott évben korosztályuk legjobbjainak bizonyultak. A győztesek között találunk két rendezőt, három színművészt, valamint egy filmrendezőt.

A díjat Budapesten adták át.

A kategória győztesei:
Kelemen Kristóf (dramaturg, író, rendező)
Kis Hajni (rendező)
Sodró Eliza (színművész)
Szenteczky Zita (rendező)
Pallag Márton (színművész)
Waskovics Andrea (színművész)

A díjat és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója adta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek. Az idei díjra 62 jelöltet állítottak a magyarországi színházak, ill. szakmai csoportok. Az öttagú zsűrinek ebből a hatvankét jelöltből kellett kiválasztania a legjobb hatot. Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, filmügyi kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója alkotta azt az öttagú gárdát.

A takarékbank elnöke elismerte, ez nem egy könnyű szakma, ami hatványozottan érvényes ezekben a járvány sújtotta időkben. "Egy láthatatlan ellenség miatt bezárkóztunk, de sok fiatal művész a modern technika vívmányait felhasználva visszacsempészte az életünkbe a kultúrát," mondta Vida József, hozzátéve, hogy az internet és az online előadások messze nem tudják visszaadni az a kapcsolatot színész és néző között, amire a színház képes. „A színház- és filmművészet még átmenetileg sem létezhet közönség nélkül, a "színházcsinálóknak" állandó, szoros kapcsolatot kell ápolniuk a publikummal,” tette hozzá Vida. Kiemelte az évtizedek óta tartó művészi támogatásokat, és elismerte, a művésztársadalomnak most nagyobb szüksége van támogatásra, mint eddig bármikor.

Mint tudjuk a Junior Prima díj a Prima Primissima ötletgazdáinak fejéből pattant ki, ezzel is fejet hajtva a fiatal tehetségek előzz. Az önálló díj 2007 óta létezik, azóta minden évben ezzel a díjjal jutalmazzák a legjobb, harminc év alatti művészeket. Az idén tizenharmadik alkalommal adták át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában, az idei díjazottakkal együtt már 95 fiatal magyar művész kapta meg az elismerést.

Fotó: ATEMPO.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.