2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ
Forrás: Teraz.sk

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

Nagy-Britanniában július 4-én parlamenti választásokat tartanak - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök. Széles körben várható, hogy konzervatívjai 14 évnyi kormányzás után veszítenek az ellenzéki Munkáspárttal szemben. A hírről a TASR számolt be a Reuters és a Sky News alapján.

Sunak a Downing Street 10. szám alatti miniszterelnöki rezidenciája előtt beszélve véget vetett a választások időpontjával kapcsolatos hónapok óta tartó huzavonának. Elmondta, hogy a III. Károly királlyal való találkozás után eldöntötte, hogy hamarabb bejelenti az időpontot, mint azt egyes megfigyelők várták. Ez a brit média szerint kockázatos stratégia, tekintettel a Konzervatív Párt számára kedvezőtlen közvélemény-kutatásokra.

"Most jött el a pillanat, hogy Nagy-Britannia megválassza a jövőjét" - mondta Sunak egy rendkívüli kabinetülést követő rövid beszédében. Ebben felidézte kabinetjének eredményeit, és elmondta, hogy arra fog törekedni, hogy minden állampolgár bizalmát és szavazatát elnyerje. A brit kormány bejelentette, hogy május 30-án feloszlatják a parlamentet.

A Munkáspárt több mint másfél éve mintegy 20 százalékkal vezet a konzervatívok előtt a közvélemény-kutatásokban. Egyes vezetőik azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezt az előnyüket nem biztos, hogy meg tudják erősíteni az urnáknál, mert sok szavazó bizonytalan.

Sunak, a volt befektetési bankár és pénzügyminiszter talán megpróbálja kihasználni ezt a bizonytalanságot a brit gazdaságról az elmúlt napokban érkezett jó hírekkel, valamint azzal, hogy korábban kiírja a választásokat - elemzi a Reuters. A törvény szerint legkésőbb 2025. január 28-ig ki kellett volna írnia az általános választásokat.

Mindkét párt már ténylegesen megkezdte választási kampányát, és egyértelműen meghatározta álláspontját a gazdasággal vagy a védelemmel kapcsolatban.

A Munkáspárt még Sunak beszéde előtt bejelentette, hogy készen áll a választásokra. Vezetője, Keir Starmer a múlt héten megígérte, hogy "újjáépíti Nagy-Britanniát", és felvázolta az első lépéseket, amelyeket a Munkáspárt választási győzelem esetén megtenne. Szerdán azt mondta, hogy a júliusi szavazás "esélyt ad a jobbra forduláshoz".

Amennyiben a Munkáspárt győzne, Nagy-Britanniának nyolc év alatt hat miniszterelnöke lenne - az 1930-as évek óta először.

Forrás: teraz.sk

Címkék: anglia, Sunak, választások

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 05. 16:32, szerda | Világ

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

A covid-19 világjárványt követően az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) felkérték, hogy írjon egy megállapodást arról, hogyan kell reagálni, ha a helyzet megismétlődik. A cél a hibák és a mulasztások elkerülése.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.