2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Január 26. 21:35, csütörtök | Kzélet
Forrás: tasr

Jön a második influenzahullám

Jön a második influenzahullám

Az orvosok figyelmeztetnek, hogy ha valaki az előző hullámban már volt influenzás, az nem jelenti azt, hogy nem kaphatja el újra.

Az orvosok az influenzajárvány második hullámának tetőzésére számítanak a napokban, január végén, illetve február elején. Ezt csütörtökön a báni kórház tüdőgyógyásza, Ľubica Schutová mondta.

„A jelenlegi járványt olyan influenza-altípusok okozzák, amelyekre a déli féltekén végzett megfigyelések alapján számítani lehetett, azonban mégis az elmúlt öt év legsúlyosabb influenzaszezonjának tartjuk” – magyarázta a doktornő.

Elmondása szerint az elmúlt két évben a koronavírus-járvány idején olyan hatékony járványügyi intézkedéseket vezettünk be, amelyek nemcsak a koronavírus, hanem az influenza és más légúti vírusok ellen is megvédtek bennünket.

„Ez a tény az elmúlt két évben az influenza és az influenzaszerű betegségek alacsony előfordulását okozta a lakosság körében, így az emberek most kiszolgáltatottabbak lettek ezekre a betegségekre” – magyarázta.

Elmondása szerint a tesztelés továbbra is fontos az új koronajárvány miatt. „Egy, azonos mintából megállapítható a COVID-19 és az influenzavírus együttes jelenléte. Ez nemcsak a betegség terjedésének megakadályozása érdekében fontos, hanem azért is, mert a COVID-19 kezelésére olyan vírusellenes gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek akkor a leghatékonyabbak, ha a páciens azt a tünetek jelentkezése után a lehető leghamarabb, öt napon belül megkapja” – magyarázta az orvos.

Címkék: influenza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.