2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 03. 15:22, vasárnap | Életmód
Forrás: startitup.sk

Jócskán drágult Horvátország

Jócskán drágult Horvátország

A pizza 15 euróért, kávé 5 euróért vagy a fagyi 4 euróért tényleg nem olcsó.

Horvátország lelkiismeretére tapintott, és elgondolkodott a nyári szezonban a rágcsálnivalók, italok és látnivalók magas árain. A turisták gyakran rámutattak arra, hogy az euró horvátországi bevezetésével az árak megugrottak.

Bár egyes utazók elfogadhatónak ítélték az árakat, mások az éttermek rossz ételválasztékát és a túlárazott apartmanokat kifogásolták. A kritikák ellenére a danas.hr beszámolója szerint a szezon mégis sikeres volt, bár a foglaltság 10%-kal csökkent.

Drágák vagyunk, ismerik el a horvátok.
Túlárazott rágcsálnivalók és italok, magas belépődíjak vagy látványosságok árai és néha "kövér" árcédulák az éttermekben. Horvátországban önkritikusan elkezdték értékelni az idei nyári hónapokat. A danas.hr honlap szerint egy gombóc fagylalt négy euróért, egy kávé öt euróért, egy palacsinta 4,50 euróért vagy egy pizza 15 euróért túlzásba vitték, és elismerték, hogy sok mindent jobban is csinálhattak volna a turizmus területén.

Nemcsak a külföldi turisták az országban, ahová minden nyáron több ezer szlovák is utazik, hanem a helyiek is felhúzták a szemöldöküket az áremelések miatt, amelyeket Horvátországnak a közös európai valutára való áttérése mögé akartak bújtatni. "Túl drága úti cél vagyunk" - ismerik el önironikusan a horvátok.

A franciák, Anne és Noa, Pulán, Trogiron és Sibeniken át vezető útjuk végén a danas.hr honlap újságíróinak elmondták, hogy nagyon tetszett nekik a horvát tengerpart, de sokkolták őket a strandok árai és a nemzeti parkok drága belépőjegyei. "Az is probléma, hogy az összes étterem egyforma. Csak pizzát, gnocchit és tésztát kínálnak. Semmi mást. Több választékot szeretnénk" - panaszkodik Noa.

A horvátországi árak azonban nem mindenkit zavartak. "Tetszik a zágrábi kínálat, imádjuk az itteni ételeket! Szerintem az árak rendben vannak. Nem olcsó, de nem is túl drága" - mondja Thomas Németországból.

A Horvátországi Hét honlapja elismeri, hogy az ország magas árai elriasztották a turisták egy részét, és a szálláshelyek kihasználtsága idén tíz százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél.

"A vendégek túlárazott, gyakran szégyenletesen rosszul berendezett apartmanokra panaszkodnak, amelyek több mint száz euróba kerülnek naponta. A hagyományos mutatók, az érkezések és a vendégéjszakák számai alapján azonban ismét jó szezonon vagyunk túl" - számol be a danas.hr.

A horvátok azzal védekeztek a nyáron, hogy nem drágultak
Még júliusban Miodrag Mlačić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség munkatársa azt állította, hogy Horvátország nem túlárazott. Arra reagált, hogy júliusban egyes szlovák médiumokban olyan cikkek jelentek meg, amelyek a horvátországi árak drámai emelkedéséről szóltak.

"Mivel ezek közül sokan erősen torzítottak, sőt félrevezetőek voltak, úgy döntöttünk, hogy helyreigazítjuk a dolgokat" - mondta Miodrag Mlačić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség csehországi és szlovákiai igazgatója. Luděk Hladiš az Aviareps ügynökségtől ezt sajtóközleményben jelentette ki.

"Az első szlovákiai turistáktól kapott információk, akik most nyaralnak Horvátországban, vagy épp most tértek vissza onnan, megerősítik, hogy a valóság más, és közel sem olyan drámai, mint ahogyan azt egyes médiumok leírják" - tette hozzá Mlačić, aki szerint igaz, hogy egyes termékek vagy szolgáltatások árai emelkedtek, de sok más termék árai a tavalyi szinten maradtak.

forrás: startitup.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.