2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Február 03. 13:05, szerda | Magyarország
Forrás: HVG / Forbes

Itt a magyarországi Forbes-lista: Még mindig Mészáros Lőrinc a leggazdagabb

Itt a magyarországi Forbes-lista: Még mindig Mészáros Lőrinc a leggazdagabb

Nincs meglepetés. Az idei ötvenes toplista tetején ismét a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc foglal helyet. A vállalkozó vagyonát a koronavírus okozta krízis sem tudta megtépázni.

A Forbes szerdán megjelent számából az is kiderült, hogy a miniszterelnök barátjának vagyona lassan eléri az 500 milliárd forintot, a pontos szám 479,4 milliárd forint. Nem az a meglepő, hogy a volt polgármester ismét az élen végzett, hanem hogy a tavalyi évhez képest 70 milliárd forinttal tudta gyarapítani tetemes vagyonát. Tette ezt úgy, hogy a vagyon gerincét adó Opus Global tőzsdei cég komoly pofont kapott a koronavírus okozta járvány első hulláma során. Igaz, a részvények árfolyama később ismét javulni kezdett. Mészáros azzal is jól járt, hogy időben megszabadult az egyre nagyobb anyagi terhet jelentő Mátrai Erőműtől, közben pedig komoly befolyásra tett szert mind a bankpiacon, mind pedig a mezőgazdasági ágazatban. A vállalkozó válása sem rengette meg a birodalmat. A Forbes cikkéből az is kiderül, hogy a listán szereplő személyek közül 18-an voltak vagy vannak üzleti kapcsolatban Mészárossal. Köztük van Simicska Lajos, a NER korábbi vezető oligarchája is, aki mára a lista 37. helyére szorult vissza, jelenleg 39,2 milliárdos vagyonnal.

A lista második helyén Magyarország másik dollármilliárdosa, Csányi Sándor foglal helyet. Az OTP-vezérigazgató vagyonát jelenleg 394,4 milliárd forintra becsülik. Csányi portfóliójába a legnagyobb hazai bankcsoport mellett komoly agrárérdekeltségek is tartoznak, elsősorban a Bonafarmon keresztül.
A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Veres Tibor, a Wing és Wallis tulajdonosa került, a legnagyobb hazai ingatlanbefektető – jelenleg 258,6 milliárd forintra becsült – vagyonát jelentősen növelte, hogy többségi tulajdonába került a lengyel Echo Investment.

A Forbes feltette a listára Megdet Rahimkulov orosz milliárdos két fiát, Timur 257 milliárddal a negyedik, Ruszlán 240 milliárddal a hetedik helyre került. Ötödik a gépipari érdekeltségei révén vagyont szerzett Felcsuti Zsolt (246,1 milliárd forint), őt követi Gattyán György (245,6 milliárd), aki Jasmin nevű internetes oldalával szerzett vagyont, ez lett az alapja cégének, a Doclernek. A milliárdos – jegyzi meg a lap – egymilliárd forintot ajánlott fel jótékony célra a járvány kezdete óta. Érdekesség, hogy miközben vagyona gyakorlatilag nem változott egy év alatt, tavaly az még a harmadik helyre volt elég, most csak a hatodikra.

A listán még szerepel Demján Sándor, pontosabban a 2018-ban elhunyt vállalkozó családja a maga 214,3 milliárdnyi vagyonával, amivel a lista nyolcadik helyére érkeztek meg. Őket Szíjj László követi (184,4 milliárd), a milliárdos alapvetően közbeszerzések sorát elnyerő építkezési cégeiről ismert, ám az elmúlt évben leginkább azzal került be a hírekbe, hogy az ő jachtján fotózták le Szijjártó Péter külügyminisztert. A tizedik pedig Széles Gábor, a Videoton és az Ikarus révén ismert üzletember, az ő vagyona 146 milliárd forint a Forbes összesítése alapján.

Érdekesség, hogy az ötvenes listán csak 49-en szerepelnek – az utolsó helyet elfoglaló Bojár Gábor vagyonát 28,6 milliárdra teszik. A hiányzó egy személy azonban könnyen beazonosítható: a Hell tulajdonosa, aki a tavalyi lista (amelyen a 26. helyet foglalta el) megjelenése után bíróságon támadta meg – sikerrel – a magazint személyiségi jogaira hivatkozva. Az ideiglenes intézkedés még egy évvel később is hatályban van, így nemhogy az ő nevét, de a cégét sem írhatja le a listában a Forbes.

A teljes lista a magazin szerdán kiadott számában található.

Címkék: Forbes, magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.