2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2022. Május 16. 10:10, hétfő | Világ
Forrás: ISW • HVG

ISW: Az orosz erők állítólag feladták az ukrán csapatok bekerítésének tervét

ISW: Az orosz erők állítólag feladták az ukrán csapatok bekerítésének tervét

Az orosz hadsereg inkább Szjevjerodonyeck városának elfoglalására összpontosít a továbbiakban.

A Donyeck és Izjum között tartózkodó ukrán csapatok bekerítésének nagyszabású tervét valószínűleg már teljesen feladták - írja a Institute for the Study of War nevű amerikai agytröszt. Oroszország valószínűleg a luhanszki közigazgatási terület teljes elfoglalását helyezi előtérbe - áll az értékelésben.

Ez azért fontos, mert annak ellenőrzése lehetővé tenné Oroszország számára, hogy nyugat felé haladjon és összeköttetést hozzon létre az Izjumtól délkeletre nyomuló csapataival. Az ISW szerint Oroszország valószínűleg kifogyott a harcképes tartalékos erőkből, ami arra kényszeríti a hadvezetést, hogy különböző egységekből, köztük magánhadseregekből és proxy milíciákból gyűjtsön katonákat.

Az összefoglalót a HVG.hu tette közzé ma reggel.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint mintegy 2500 tartalékos vesz részt kiképzéseken Belgorod, Voronyezs és Rosztov régiókban. Ez a szám valószínűleg nem elegendő az orosz csapatok feltöltésére, amelyek a jelentések szerint egyes területeken 20%-os veszteséget is elszenvedtek – jegyzi meg az ISW.

Minden jel szerint a Dél-Ukrajnában állomásozó orosz csapatok hosszú távra rendezkedtek be a térégben és igyekeznek állandó ellenőrzés alá vonni Mikolajiv és Herszon egyes területeit. Oroszország továbbra is katonai, légi és tengeri csapásokat mér a délkelet-ukrajnai Mariupol városában lévő Azovsztal acélművek komplexumára, de a védők továbbra is tar5tják állásaikat - zárja az agytröszt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 16:14, szombat | Világ

VIDEÓ • Kilövői ellen fordult egy orosz rakéta

Tegnap jelent meg a military-portál.cz cseh weboldalon az a videófelvétel, amelyen állítólag orosz csapatok követtek el véletlen öngyilkosságot egy meghibásodott rakéta becsapódását követően.

2022. Június 25. 12:47, szombat | Világ

Ezen a napon: június 25. • 135 éve született Karinthy Frigyes

Az író, műfordító, kritikus, újságíró és humoristaként is legendás Karinthy 135 évvel ezelőtt éppen ma, június 25-én látta meg a napvilágot. És milyen jól tette, nem igaz?

2022. Június 23. 08:42, csütörtök | Világ

New York: Kilencszáz illegális motorbiciklit zúztak porrá a városban

Nem mindennapi látványban részesülhettek azok, akik a januárban kinevezett new york-i polgármester, Eric Adams első, közbiztonságot érintő intézkedésénél jártak.

2022. Június 21. 11:58, kedd | Világ

Ukrán belügy: Az oroszok Harkivig próbálják tolni a frontvonalat

Ezt Vadym Denysenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója nyilatkozta a Reuters értesülései szerint. Nyitókép: The New York Times