2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Július 04. 20:52, hétfő | Rendőrségi
Forrás: Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság • dunaszerdahelyi.sk

Ismét telefonos csalók célkeresztjében az idősek

Ismét telefonos csalók célkeresztjében az idősek

Nem nyugszanak az elsősorban időseket átverni akaró bűnözők, egyre merészebb és agyafúrtabb ötletekkel próbálnak pénzt kicsalni a mit sem sejtő nyugdíjasoktól.

Az új fajta csalásokra először a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság hívta fel a figyelmet. A dunaszerdahelyi.sk városi portálon is megjelent eset Komáromban történt meg. Ebből a cikkből idézünk most.

Egy 78 éves hölgyet hívott fel egy postai alkalmazottként bemutatkozó telefonáló, elkérte a hölgy pontos lakcímét, hogy új postásként tudjon neki kézbesíteni egy küldeményt. Ezután egy férfi hívta fel, mondván, sajnos csalóknak adta meg a címét, de ő azonnal átkapcsolja a hölgyet a rendőrséghez, ha nem teszi le a telefonkagylót, és megadja neki a mobiltelefonja számát. A bejelentkező „rendőr“ (a rendőrség szerint Malík, vagy Malý néven mutatkozott be) megnyugtatta a hölgyet, hogy nem kell félnie, ők már egy ideje figyelik a csalókat, egy tennivalója van: maradjon a lakásban, ne hívjon fel senkit, míg meg nem érkezik a rendőrség.

Később az elkövető újra felhívta a hölgyet, megkérte, hogy amíg vár a rendőrségi csoportra, maradjon a szobájában, engedje le a redőnyöket, és ne ijedjen meg, ha esetleg lövéseket hall a környéken, mivel fegyveresek a csalók, akiket megfigyel a rendőrség. Ekkor elkérte a tömbház bejáratának számát is, hogy be tudja azonosítani a hölgy pontos tartózkodási helyét, majd felhívta a figyelmét arra, hogy vigyázzon a pénzére és az ékszereire.

Körülbelül egy óra múlva újra felhívta a „rendőr“ a hölgyet, majd emlékeztetve az előző beszélgetésre, megkérte, helyezze el egy táskába az ékszereit, a pénzét, és a táskát dobja ki az ablakon, mert ott van a rendőrség és begyűjti azt. A hölgy össze is készítette a személyes iratait, a nála lévő készpénzt, ékszereket - mintegy 5500 euró értékben, majd a „rendőrségi“ iránymutatás szerint kidobta a táskát az ablakon.

A közelben lévő kamera felvételei rögzítették, ahogy egy ismeretlen nő begyűjtötte a táskát, majd elment a helyszínről. A rendőrség jelenleg is keresi a kamerafelvételen látható nőt, egyben felhívja a lakosság - elsősorban a nyugdíjasok - figyelmét, hogy mindig óvatosan kezeljék az ismeretlenektől érkező hívásokat.

Az esetből tanulnunk kell, és igyekezzünk figyelmeztetni idős rokonainkat, ismerőseinket a fennálló veszélyre, valamint kérjük meg őket, hogy ilyen esetben azonnal telefonáljanak egyik vagy másik családtagnak.

Címkék: csalók, nyugdíjasok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.