2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2020. Szeptember 21. 12:17, hétfő | Helyi
Forrás: TASR

Iskolaügy: ma több egyetemen is elkezdődött a tanítás

Iskolaügy: ma több egyetemen is elkezdődött a tanítás

POZSONY, szeptember 21. – Ma több szlovák felsőoktatási intézményben is kezdetét vette a 2020/2021-es téli szemeszter.

A koronavírus rányomta bélyegét erre a tanévre is, ugyanis több szakon távoktatás lesz érvényben. Az egészségügyi helyzetre való tekintettel Szlovákia két legnagyobb egyeteme, a pozsonyi Comenius egyetem (UK), illetve a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) visszavonásig minden tömegeseményt törölt. Az STU hivatalos tanévnyitója ma délután 14.00-kor tekinthető meg online. Beszédet mond Miroslav Fikar, az egyetem rektora és Marián Peciara, az akadémiai szenátus elnöke.

Az STU arról tájékoztat, hogy a téli szemeszterben a szemináriumok és laboratóriumi gyakorlatok létszáma 50 főre lesz korlátozva. Minden hallgató és alkalmazott köteles a tanév kezdetéig kitölteni az iskola egészségügyi kérdőívét, továbbá az első hetekben az egyetem több karán is kizárólag távoktatás lesz érvényben. Az oktatás formája az egészségügyi helyzet alakulása szerint lesz változtatva.

Az ún. COVID-19 jelzőlámpának színét minden kar egyrészt aszerint állítja be, mennyi a fertőzöttek száma, másrészt figyelembe veszik majd az iskolaügyi minisztérium, epidemiológiai protokolljában található ajánlásait is. Minden egyetemi épületben, beleértve a kollégiumokat is, kötelező a kézfertőtlenítés belépéskor, a szájmaszk viselés és a két méteres távolság tartása. Ezzel párhuzamosan ajánlott az előadások résztvevőit kisebb csoportokra osztani, az osztálytermeket intenzíven szellőztetni, illetve hosszabb szüneteket tartani az egyes előadások közt.

Néhány felsőoktatási intézményben a tanév egy héttel később, szeptember 28-án kezdődik.

Címkék: egyetem, iskolakezdés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.