2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2020. Szeptember 02. 10:20, szerda | Helyi

Interjú: Veszélyesebb Pozsonyban az iskolakezdés?

Interjú: Veszélyesebb Pozsonyban az iskolakezdés?

Rendhagyó módon zajlanak idén a tanévnyitók. A koronavírus okozta járvány az oktatásügyre és az iskolarendszerre is rányomta bélyegét.

Pozsony értelemszerűen a legfertőzöttebb régiók közé tartozik, felmerül a kérdés tehát: veszélyesebb-e Pozsonyban iskolába indulni, mint a kisebb városokban, ill. vidéken? Milyen különleges intézkedéseket kellett bevezetniük az intézményvezetőknek? Morvay Katalint, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű alapiskola és gimnázium igazgatóját kérdeztük.

Milyen volt az idei nyár? Tudtak pihenni a pedagógusok, vagy a járvány hamarabb munkába szólította őket?


Az iskola pedagógusai az első héten még dolgoztak, végezték a tanév befejezését érintő dokumentumok leadását. Mivel az iskola szertárait felújítottuk, ezért szervezési munkákat vállaltunk, felújított tanári kabineteket rendeztünk be, és ezért minden segítő kézre szükség volt. Utána mindenki töltötte megérdemelt pihenőjét egészen augusztus 24-ig, amikor is a pedagógusok munkába álltak. Természetesen az iskolavezetés számára állandó szolgálat és előkészületi állapot volt jellemző.


Ezek szerint a koronavírus okozta járvány óvintézkedéseit már a nyáron elvégezte az iskolavezetés?


Mivel a minisztérium és a Közegészségügyi hivatal rendelete augusztus 20. után látott napvilágot, ill. augusztus 26-án módosításra került, ezért csak ekkor tudtuk kidolgozni a megfelelő, iskolanyitásra vonatkozó intézkedéseket. Ezeket megjelentettük iskolánk honlapján, természetesen kétnyelvűen. Ugyanez a felület szolgál a szülők naprakész tájékoztatására is.


Akadtak olyan szülők, akik a járványveszélyre tekintettel kivették csemetéjüket az iskolából?


A rendelkezés egyértelműen kimondja, hogy az iskolalátogatás kötelező mindenki számára, és zöld fázisban kezdjük meg a tanévet. A szülők részéről mindezidáig nem kaptam erre vonatkozó kérelmet.


Ön szerint a meghozott intézkedések okoznak-e majd fennakadást a napi oktató-nevelő munkában, vagy erre is felkészültek?


Az iskola készen áll, megtettünk minden óvintézkedést. Mivel mi már júniusban is megnyitottuk az iskola kapuit, ezért van némi tapasztalatunk a szigorú óvintézkedéseket illetően. A tanítás menete a Közegészségügyi Hivatal által meghatározott alapelvek szerint szerveződik: szájmaszk – távolságtartás – kézfertőtlenítés. A tanulók étkeztetését az iskola előre meghatározott időrend szerint biztosítja. Az alapiskola 1-4. évfolyamainak tanulói és pedagógusai számára kötelező a szájmaszk viselete minden esetben, ha elhagyják az osztálytermet. Az alapiskola 5-9. évf. és a gimnázium tanulói és pedagógusai számára 2020. szeptember 20-ig kötelező a szájmaszk, ill. védőpajzs viselete tanítás alatt is. A napköziben nem keverjük a csoportokat, mindenki a saját osztálytermében tartózkodik. Az iskola tornaterme és erősítőterme 2020. szeptember 18-ig nem használható, valamint ezekben a hetekben az alapiskolában az úszásoktatás is szünetel. A szülő nem léphet be az iskola épületébe, kivéve az alapiskola első osztályos kisdiákjainak szüleit. Ezen óvintézkedések mentén indítjuk el a tanévet, és a kihívásokra igyekszünk rugalmasan reagálni.


Az első hullám következménye az online távoktatás beindítása volt. Ennek van jövője vagy minden visszaáll a régi kerékvágásba?


Természetesen a digitális eszközök eddig is rendelkezésünkre álltak, viszont nagyon kevés pedagógus élt ezen eszközök hatékony kihasználásával. A pedagógiai tanács ülésén hagytuk jóvá az új tanév tervezetét, mely szerint az esetleges járványügyi helyzetre reagálva, a fázisbesorolásoktól függően gyorsan tudunk reagálni, és átállni a hagyományos oktató-nevelő munkáról a hibrid oktatásra is. Tehát a távoktatásban szerzett jó gyakorlatokat a tanév folyamán beépítjük a mindennapi munkánkba, az év elején tudásfelmérést végzünk az egyes évfolyamokban, a fontos tananyagtartalmak esetleges pótlását megszilárdítását ismétlés formájában építjük be a tervekbe. Ezek segítségével az oktatás élvezetesebb, élményszerűbb és feltehetően maradandóbb lesz.


Pozsonyt a vírus szlovákiai epicentrumaként tartják számon. Ön szerint előfordulhat, hogy a fővárosi iskolákat újra rövid időn bezárják?


Tömeges bezárástól nem kell tartanunk. Amennyiben a vírus valamilyen formában felüti a fejét az egyes tanintézményekben, úgy a hatályos intézkedések lépnek érvénybe. Bízom benne, hogy erre nem kerül sor, mert mind a szülők, mind a diákok, mind pedig a pedagógusok részéről felelősségteljes és fegyelmezett magatartás várható el. Mindenkinek kívánok egészséges, sikeres és vidám tanévet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.