2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Január 13. 23:12, csütörtök | Kultúra
Forrás: ATEMPO.sk

Highlights of Hungary-díj: szlovákiai magyarok a jelöltek között

Highlights of Hungary-díj: szlovákiai magyarok a jelöltek között

Idén nyolcadik alkalommal adják át a Highlights of Hungary-díjat, amelyet az év legérdekesebb projektje, története vagy kezdeményezése nyerhet el.

Az ötvenes listán idén ismét találunk szlovákiai magyar vonatkozást. A jelöltek között van a pozsonyi Trepp színház platform és a megújult borsi Rákóczi-kastély is – írja az ATEMPO.sk kulturális portál cikke.

Trepp színház platform / Pozsony

"A Trepp egy független színházi platform, amelynek alapító tagjai a Pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar ajkú hallgatói (Katona Eszter, Hostomský Fanni, Hégli Bence, Szebellai Dániel és Melecsky Kristóf). Céljuk egy olyan színházi közeg kialakítása, ahol az alkotók szabadon kísérletezhetnek magas fokú művészi élményt garantálva, minél szélesebb közönség művészeti igényeiek kielégítésére. Kiemelt szándékuk továbbá a szlovák és a magyar színházi szcéna közeledésének segítése és összekapcsolása - utóbbi törekvésüket támasztja alá az a tervük, hogy a magyar nyelvű előadásokat szlovák felirattal tűznék műsorra, és fordítva,” írja méltatásában Trellat Levence.

“A Pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar anyanyelvű hallgatói vagyunk, és van egy ügyünk: a szlovák és a magyar színházi világ összekapcsolása. Ezzel a céllal alapítottuk a Trepp színházi platformot. Ezért szeretnénk, ha a Trepp előadásai mind feliratozva kerülnének bemutatásra. A szlovák nyelvűek magyar, a magyar nyelvűek szlovák felirattal. Első bemutatónkat, az Anders Thomas Jensen Ádám almái c. filmje alapján készült színdarabot zártkörűen tudtuk megtartani, de amint a járványügyi intézkedések engedik, a nyilvános premierre is sor kerül. Ebben az előadásban magyar és szlovák anyanyelvű színészek is dolgoztak. Nagy vágyunk a saját vetítőgép, feliratozó-program, vászon vagy képernyő vásárlása, hogy előadásainkat mindkét országban, a lehető legtöbb helyen bemutathassuk,” olvasható a csoport bemutatkozójában.

A Highlights of Hungary egy nonprofit kezdeményezés, mely 2013 óta minden évben, kategória nélkül díjazza az adott év legkiválóbb, leginspirálóbb magyar teljesítményeit. A szervezet működésének célja, hogy évről évre elismerjék és széles körben megismertessék a legérdekesebb magyar vonatkozású történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré. A HoH legfontosabb értékei a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus, a jelöltek listáját pedig évről évre a magyar kreatív szektor krémjéből állítják össze. Az ötvenes lista győzteséről a szervezet Kuratóriuma és a közönség dönt. „A határon túli területeken kiemelten fontos, hogy díjazzuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek az ott élők szülőföldön való boldogulását segítik,” mondta el Oláh Zsanett, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: közösségük egyik fontos célja az elismerés kultúrájának népszerűsítése.

A jelöltlista összeállításáért - az előző évekhez hasonlóan - idén is egy tízfős nagyköveti csapat a felelős, akiknek elismert tagjait a legkülönbözőbb területekről válogatták össze. Íme:

Mádai Vivien - televíziós műsorkészítő, szerkesztő, műsorvezető
Trunk Tamás - Z generációs brand tanácsadó, szerző, YouTuber, válogatott síelő
Gém Péter - a Dorko márka és a Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központ alapítója
Trellay Levente - a 100sparks alapítója, a TELEP és a TELEP Galéria, valamint a BUDAPEST BÄGEL alapítója
Nagy Anna - az Egyszülős Központ alapítója és vezetője, Highlights of Hungary jelölt 2018-ban
Nagy Viktor - Olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó, kapus poszton, Immunetec Proof Kft. alapítója
Ókovács Szilveszter- operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet kommunikációs vezetője - férj és feleség, négy gyermek: két fiú és két lány büszke szülei
Margaret Ann-Dowling - Márkatanácsadó
Bagossy Norbert - a Fonogram-díjas Bagossy Brothers Company alapítója

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.