2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2021. Április 15. 20:06, csütörtök | Koronavírus
Forrás: TASR

Hétfőtől változnak a határátkelésre és a karanténra vonatkozó szabályok

Hétfőtől változnak a határátkelésre és a karanténra vonatkozó szabályok

POZSONY, április 15. – A kötelező karanténra vonatkozó szabályok és a határátlépés feltételei is változni fognak hétfőtől (19.4.). Az enyhítéseket ma jelentette be a Közegészségügyi Hivatal.

A TASR hírügynökséget Daša Račková, a hivatal szóvivője tájékoztatta. Azok, akik hétfő reggel hat után érkeznek Szlovákia területére, és az EU országaiból, Izlandról, Norvégiából, Lichtensteinből, Svájcból, Nagy-Britanniából vagy Észak-Írországból utaztak, többe nem kell karanténba vonulniuk. Ehhez természetesen bizonyítaniuk kell, hogy már megkapták a koronavírus elleni oltást. Itt azonban különbség lesz az mRNS alapú (Moderna és Pfizer) oltások és a vektoros (Astra Zeneca) közötti elbírálásban. Míg az előbbiek esetében tizennégy napnak kell eltelnie az első adag beoltás óta, addig az AstraZeneca esetében négy hetet kell várni az első adag beadását követően a szabad utazáshoz.

Karanténba azoknak sem kell majd bevonulniuk, akik már legyőzték a vírust és az azt követő 180 napban megkapták a vektoros oltást, ill. tizennégy nap telt el az mRNS oltás első adagjának beadása óta. Mostantól eltörlik a kormánytagok által adott kivételek lehetőségét is. Kivételt csak azok kapnak, akik házasságkötés céljából vagy temetés miatt érkeznek az országba, de negatív tesztre nekik is szükségük lesz.
Egyszerűbb lesz a tranzitutazás is Szlovákián keresztül. „Egységes szabályok lesznek érvényben mindazok számára, akik Szlovákián keresztül utaznak állandó lakhelyükre vagy éppen a szomszédos ország állampolgárai. Egyéb esetekben csak a Belügyminisztérium engedélyével utazhat valaki át az országon,” tette hozzá a szóvivő.

Címkék: karantén, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 17:03, kedd | Kzélet

LAKÁSPIAC: Pozsonyban emelkednek, a régiókban csökkennek az árak

A fővárosban az új lakások árai emelkednek, a régiókban viszont éppen ellenkezőleg, csökkennek.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.