2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 02. 15:24, péntek | Top10

Hét ínycsiklandozó húsvéti kalács a világ minden tájáról

Hét ínycsiklandozó húsvéti kalács a világ minden tájáról

A húsvéti menü, mint tudjuk, nem csak a csokitojásból, a sózott sonkából és a majonézes krumplisalátából tevődik össze. Bizony nem.

A húsvéti sütemény legalább annyira fontos eleme a hétvégi evészetnek, mint fenn említett rokonai. A koronavírus okozta bezártság sokakat otthoni sütés-főzésre sarkallott és ebből a kalácsok sem maradtak ki. Természetesen számunkra a hagyományos fonott kalács a tuti, de a világ minden táján készítenek finomságokat. Ezeket mutatjuk most be Önöknek!

A legtöbb ünnepnek, így a húsvétnak is megvannak a jellegzetes ételei, ízei. A sonka-, tojás- és csokinyúl túladagolás mind ugyanolyan elmaradhatatlan elemei a húsvétnak, mint a locsolkodás, és ugyanide tartozik a kalács is. A mi foszlós, szövetszerűen puha belsejű kalácsunk mellett a világ más országaiban sokféle alakot ölt ez az étel, és hát be kell hogy valljuk, szívesen megkósoltnánk mindet!

PANE DI PASQUA – OLASZORSZÁG

Az olasz kalács sűrű, kissé édeskés tojásos kalács, amibe jó sok ánizs kerül. A hagyományok szerint a lányoknak baba formájúra, a fiúknak pedig patkó alakúra formázzák őket, de a legtöbb internetes receptben kerekre fonják őket, középen egy festett főtt tojással.

Magyar nyelvű recept - Pane di Pasqua

COLOMBA PASQUALE – OLASZORSZÁG

Szintén az olasz húsvéti hagyományok része a panettone kistestvére, a galamb formájú Colomba Pasquale. Az 1930-as években egy milánói cég sütötte először a karácsonyi panettone párjaként, így ebbe is kandírozott gyümölcsök és mandula kerül.

Magyar nyelvű recept - Colomba Pasquale

KULICH – OROSZORSZÁG

Az ortodox húsvét sajátos süteménye a kulich, aminek formája a gombára emlékeztet. A tetejét mazsolával, cukormázzal, édességgel díszítik, a “szárat” azonban üresen hagyják, cikkekre szeletelik, majd édes sajtokkal vagy tejföllel fogyasztják.

Magyar nyelvű recept - Kulich

TSOUREKI – GÖRÖGORSZÁG

Tojásos, édes kalács, ami nagyon hasonlít a mi kalácsunkhoz, de a szálak közé a két végén színes tojásokat rejtenek. Emellett maklepi (többféle módon lehet leírni) kerül bele, ami egy igazán különleges fűszer. Úgy készítik, hogy a vadcseresznye magját forró vízbe áztatják egy kis reszelt citrommal és narancshéjjal együtt, ami így jellegzetesen gyümölcsös ízt ad a kalácsnak.

Magyar nyelvű recept - Görög Tsoureki

HOT CROSS BUNS – ANGLIA

Ezeket a puha kis tekercseket hagyományosan a nagyböjt lezárása alkalmából fogyasztották, és az eredete egészen a 12. századi Angliáig nyúlik vissza. Élesztővel készül a kis buci, amit mazsolával vagy ribizlivel szórnak meg, a névadó keresztet pedig általában még sütés előtt a tésztába vágják, vagy utólag fehér cukormázzal rajzolják rá.

Magyar nyelvű recept - Hot Cross Buns

PAASBROOD VAGY PAASSTOL – HOLLANDIA

Szintén élesztővel készül a hollandok kalácsa, amit mazsolával és más szárított gyümölccsel szórnak meg, valamint egy jó nagy adag citrom- és narancslé is kerül bele, de ami miatt igazán egyedülálló ez a kalács, az a belsejében található marcipán, ami a péksütemény gerincét adja. Bizonyos verziókban jó sok porcukor is kerül rá.

Magyar nyelvű recept - Paasbrood

FOLAR DE PÁSCOA – PORTUGÁLIA

Talán a portugálok folarja a legváltozatosabb kalács a listán formáját és ízét tekintve, mert többféleképpen is készítik. Az alapok persze mindenütt megegyeznek, de míg például Portugália északi részén inkább sósan, esetleg citrommal és ánizzsal vagy épp fahéjjal készítik, addig délen az édes ízjegyek dominálnak és szegfűszeget, fahéjat, továbbá karamellt használnak hozzá. Díszítésként száraz vöröshagyma héjával főtt tojást rejtenek el benne, amit olykor egy tészta csíkkal “rögzítenek”. Süthetik egy nagy kalácsnak, de olyan is van, hogy több kisebb kalács lesz a végeredmény.

Magyar nyelvű recept - Folar de Páscoa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.