2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2022. Szeptember 03. 20:10, szombat | Kzélet
Forrás: TASR • ma7.sk

Heger: 15 milliárd euróba is kerülhet az energiaválság

Heger: 15 milliárd euróba is kerülhet az energiaválság

Legalábbis a jelenlegi becslések erre utalnak. A kormányfő ezt pénteken, a kormányülést követő sajtótájékoztatón jelentette ki.

A jelenlegi becslések szerint jövőre a felével emelkedik a gáz és az áram ára a háztartások számára, miközben a villanyáramnál ennek a fogyasztás 15 százalékkal való csökkentése is feltétele a 2020-as évhez képest. Ellenkező esetben az emelkedés 100 százalék körül lesz - írja a Ma7.sk a TASR hírügynökségre hivatkozva.

A miniszterelnök szerint az energiaválság anyagilag megterhelőbb lehet, mint a koronavírus okozta járvány volt. Az eredeti terv ugyanis arról szólt, hogy a villamos energia ára a jelenlegi szinten marad, de a gazdasági miniszter a napokban már enyhe emelésről beszélt.

„Magasabb számról van szó, mint ami a múlt hétfői ülésen elhangzott a kormányhivatalban, hogy az emelkedés 15-20 százalékos lehet” – mondta Heger.

„Nagyon konkrét intézkedésekről kell beszélnünk, hogy a háztartások esetében lejjebb tudjuk nyomni ezt az emelkedést, hogy a lakosság ne érezze meg annyira” – jelentette ki a kormányfő.

Ha nem találják meg ennek módját, szavai szerint a kormánynak egyes háztartások számára kompenzálnia kell ezeket a kiadásokat. A cégeknek és a közigazgatásnak nyújtott segítségről Heger azt mondta, további számításokra van szükség. A jelentést a gazdasági minisztériumnak kellene kidolgozni, valamint azt is a tárcának kell kitalálnia, a vállalkozások számára milyen segítséget tud nyújtani az állam.

A kormányfő szerint az energiaválság ára elérheti akár a 15 milliárd eurót is.

„Fontos, hogy megoldást találjunk és kínáljunk a cégeknek, hogy fel tudjanak készülni erre” – jelentette ki a miniszterelnök, és hozzátette, hogy ezek a javaslatok még nem készültek el.

(TASR/Felvidék.ma)

Címkék: energiaválság, heger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.