2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 15. 16:41, péntek | Életmód
Forrás: startitup.sk

Hány éves korig lenne ideális abbahagyni a dohányzást?

Hány éves korig lenne ideális abbahagyni a dohányzást?

Kétségtelen, hogy a dohányzás káros. A tudósok azonban megvizsgálták, hogy mikor ideális abbahagyni a dohányzást, és meghatározták azt az életkort.

Sok dohányos tisztában van a szokás számos kockázatával, de csak kevesen képesek ténylegesen felhagyni ezzel a szokással. Sokan többször és sikertelenül próbáltak már leszokni a dohányzásról is.

Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az élet mely szakaszában érdemes leszokni a dohányzásról. Bár sosem késő, van egy életkor, amikor még elkerülhető a halálozás veszélye.

Jelentősen magasabb halálozás
A tanulmány az egészségi állapot nyomon követésére használt National Health Interview Survey adatai mellett a National Death Index adataiból is dolgozott, amely az Egyesült Államokban a halálozási adatok adatbázisa.

Mint arról a ScienceAlert beszámol, az elemzés több mint 550 ezer felnőtt adatait tartalmazta. Ezek az emberek 1997 januárja és 2018 decembere között töltötték ki a kérdőíveket, és akkor 25 és 84 év közöttiek voltak.

A kutatók dohányosokkal, nemdohányzókkal, valamint olyanokkal dolgoztak, akik korábban leszoktak a cigarettáról. 2019 végére közel 75 000 ember halt meg, akik részt vettek a vizsgálatban.

Fontos, hogy azokhoz képest, akik soha nem dohányoztak, a dohányosoknál nemcsak a halálozási arány volt jelentősen magasabb, hanem a rák, valamint a szív- és tüdőbetegségek aránya is.

A dohányzásról való leszokás optimális életkora
A kutatók azonban azt is megvizsgálták, hogy milyen életkorban érdemes leszokni a dohányzásról. A tanulmány kimutatta, hogy azoknál a volt dohányosoknál, akik 35 éves koruk előtt szoktak le a cigarettáról, hasonló volt a halálozási arány, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak.

Ezzel szemben azok jártak rosszabbul, akik később szoktak le a dohányzásról. A kutatás szerint azoknál a dohányosoknál, akik 35 és 44 éves koruk között szoktak le, 21 százalékkal magasabb volt a halálozási arány.

Azoknál, akik 45 és 54 éves koruk között váltottak egészségesebb életmódra, 47 százalékkal magasabb volt a halálozási arány - írja a Live Science. Érdekes módon ez a harmadik nagy tanulmány, amely hasonló következtetésre jutott.

Mindhárom elemzés arra utal, hogy a 35 éves kor lehet az optimális időpont a dohányzásról való leszokásra - különösen azok számára, akik tinédzserként gyújtottak rá először.

Az idő előtti halálozás legjelentősebb oka
Az Eurostat 2019-es elemzése szerint az Európai Unió 15 éves vagy annál idősebb lakosságának 18,4 százaléka mondta azt, hogy naponta dohányzik. Érdekes módon Bulgáriában a legkedveltebb a cigarettázás (akár 28,7 százalék), Dániában pedig a legkevésbé (11,7 százalék).

A nemek tekintetében a dohányzás a férfi lakosság körében elterjedtebb. A férfiak 22,3 százalékával szemben, akik naponta dohányoznak, a nők 14,8 százaléka naponta rágyújt egy cigarettára.

Ezeknek az adatoknak köszönhetően azt is tudjuk, hogy az Európai Unió országaiban a dohányzás az egyik legfontosabb oka az idő előtti halálozásnak. A dohányosok mintegy fele idő előtt, átlagosan 14 évvel korábban hal meg.

Soha nem késő
Természetesen érthető, hogy minél hamarabb leszokik a dohányzásról, annál könnyebb elkerülni az egészségügyi kockázatokat. Azonban, ahogy a szerzők írják a tanulmányban, az elemzésnek köszönhetően pontosabban meg tudjuk határozni a nikotinról való leszokás ideális időpontját.

A ScienceAlert beszámolója szerint azok, akik 45 éves korukig leszoktak a dohányzásról, akár 90 százalékkal is csökkentették halálozási kockázatukat, azoknál pedig, akik 35 éves koruk előtt abbahagyták, a halálozási arány szinte azonos volt a nemdohányzókéval.

Persze az életkor elérése után sincs minden veszve. Amint a tanulmányból kiderül, az idősebb korban történő leszokás még mindig csökkenti a halálozás kockázatát, csak nem olyan drámai mértékben.

Forrás: startitup.sk

Címkék: cigi, dohányzás, leszokás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.