2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2022. Október 25. 13:41, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: samorin.sk

Gyakorlati útmutató az Önkormányzati Választásokhoz

Gyakorlati útmutató az Önkormányzati Választásokhoz

A hasznos írást a somorja.sk városi portál tette közzé. Az alábbiakban ezt olvashatják.

Szlovákia történetében először tartanak összevont regionális választásokat. Ez azt jelenti, hogy szombaton, 2022. október 29-én egyszerre választunk polgármestert és helyi képviselőket, illetve megyeelnököt és megyei képviselőket. Ennek megfelelően fehér és kék borítékokat kapnak a választók.

Helyhatósági választás
A polgármesterjelöltek listáján egy sorszámot karikázunk, a képviselőjeltekén annyit, amennyi képviselő az adott választási körzetben választható. Somorján a 8. választókörzet kivételével mindegyik körzetben 2-2 képviselő nevét lehet karikázni. Akik a gimnázium épületében szavaznak, 3 képviselő nevét karikázhatják. A helyi, tehát városi képviselő-jelöltekre és a polgármesterjelöltre leadott voksokat a fehér borítékba kell tenni, majd azt a fehér urnába dobni.

Megyei választás
A dunaszerdahelyi járásban 8 megyei képviselőt, valamint egy megyeelnököt választunk. A megyei szavazólistákat kék sávval jelölik. Ezeket a kék borítékba kell tenni, majd azt a kék urnába dobni.

Mire figyeljünk?
A szavazat érvénytelen, ha a borítékot nem a megfelelő színű urnába dobjuk be. A szavazatunk akkor is érvénytelen, ha a listán a jelöltet X-szel vagy aláhúzással jelöljük meg, ha egyetlen jelölt sorszáma sincs bekarikázva, vagy ha több képviselőjelölt sorszámát karikázzuk, mint ahányat a választókörzetben meg lehet választani. A polgármester-választásnál és a megyeelnök-választásnál akkor érvénytelen a szavazólap, ha több mint egy jelölt sorszámát karikázza be a választó.

Címkék: Választások 2022

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 08. 11:40, hétfő | Sport

F1: Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

Ez volt a brit versenyző kilencedik győzelme hazai pályán (2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2024).

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Július 04. 14:59, csütörtök | Sport

Nincs favoritja a Németország-Spanyolország rangadónak

Luis de la Fuente, a spanyolok edzője arra biztatta játékosait a csoportkörben, hogy egyik meccs után se szálljanak el maguktól.

2024. Július 04. 14:30, csütörtök | Rendőrségi

Megváltozott a miniszterelnök elleni merénylet jogi minősítése

A vádlott ellen most terrortámadás különösen súlyos bűncselekménye miatt indítanak eljárást.