2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Március 26. 10:26, péntek | Interjú
Forrás: Marton Máté

Grund: egy zsibvásár az utcazenésztől a gólyalábas színészig - interjú

Grund: egy zsibvásár az utcazenésztől a gólyalábas színészig - interjú

Régi ismerősök, barátok, izgalmas programok és egy kis nyüzsgés, valószínűleg alig akad köztünk olyan, akinek mindez ne hiányozna, hiszen hol van már a tavalyi nyár és a kis szabadság, amit akkor magával hozott.

Hogy mikor kapjuk mindezt vissza? Pontos választ senki nem tud adni, annyi viszont biztos, hogy minden egyes nappal közelebb vagyunk hozzá. Hasonló lelkesedéssel várják ezt a szabadságot egy, Dunaszerdahelyen induló, új kezdeményezés, a Grund kulturális- és piactér megálmodói is. Terveik szerint egy olyan közösségi teret hoznának létre városunkban, ahol a fentebb említettek közül minden megtalálható, kiegészítve háztáji finomságokkal és kézműves termékekkel. Az ötlet mögött álló Delizia Foundation polgári társulás tagja, Horváth Szomolai Andrea válaszolt kérdéseimre.

Kezdjük is az alapoknál, mire utal a név?
Ez egy kifejezetten jó kérdés. A Grundot, mint piacot a Delizia Foundation polgári társulás tagjai fogják működtetni, és életre hívni. A névválasztás nem volt véletlen, a Pál utcai fiúk című regényből utal „a Grundra”, ami szintén az a hely volt, amely összefogta az embereket, különböző generációkat, itt lehetett otthon az ember és ezért érte meg küzdeni, de szerintem ezt akár egy életstílusnak is nevezhetjük. A regény alapján készült musical is hatással volt ránk, éppen ezért lesz a mottónk „A Grund az mi vagyunk.” Terveink szerint a piactér hű lesz ihletőjének korához és megidézi majd a 20. század elejét berendezésével.

Ki az ötletgazda?
Polgári társulásunk 2020 telén alakult pontosan olyan céllal, hogy kulturális, hagyományőrző és turisztikai kérdésekkel foglalkozzon, nem sokkal később pedig jött is a piac ötlete. Inkább volt ez közös ötletelés gyümölcse a vezetőségtől, hiszen onnan mindenki nagyon szeret piacra járni, sokat merítettek például a magyarországi, Káptalantóti Piac ötletéből. Fontos céljuknak tartják azt is, hogy a régióbeli piacokkal is jó kapcsolatot tartsanak fenn, vegyük például az alakulóban lévő Gútai Őstermelői Piacot, vagy épp a Nyáradi Csilizközi Piacot. Senkivel nem szeretne ez a kezdeményezés konkurálni, ez sokkal inkább egy továbbfejleszthető ötlet, ami az együttműködést sem zárja ki.

Mi a kezdeményezés elsődleges célja?
Platformot szeretnénk adni a hazai termelőknek, gondolok itt elsősorban felvidéki, mátyusföldi, csallóközi termelőkre. Legyen hova kihozni az áruját, tudja hol megmutatni a megtermelt termést. A kézműves kihozhatja saját portékáját, az író meg tudja mutatni saját művét, a helyi vagy épp távolabbról érkező kultúrcsoportok fel tudnak lépni. A lényeg, hogy „meg tudjuk mutatni, mink van”, mi az, amit adni tudunk. Mi ehhez szeretnénk vásárlót, nézelődőt biztosítani. Európában egyre nagyobb teret hódítanak a mezőgazdasági piacok, amik még a gazdaságot is támogatják, a cél pedig az, hogy régiónk gazdasága, kultúrája, turizmusa támogatva legyen. Mindenképp meg kell említenem, hogy nem csak egy termelői piacról van szó, hanem egy kultúrtérről, rendezvénytérről, ahol a termékeken kívül kultúr programok, kézműves programok, sport- és gyermekprogramok is szerveződnek majd. Képzeljük el ezt úgy, mint egy kis zsibvásárt, ahol megtalálható az utcazenésztől kezdve a gólyalábas színészig mindenki.

Leginkább milyen kulturális programokra számíthatunk?
Fontos tudni az olvasóknak, hogy kétféle piac fog szerveződni. Minden szombaton, vagy akár vasárnap „kispiacra” kerülne sor. Persze a környék lakóinak nem kell megijedni, hogy most majd felborítjuk az egész lakóövezetet, ezek teljesen nyugodt termelői piacok lennének. Igény szerint pedig havonta egyszer, de akár különböző jeles eseményekhez is kapcsolva, mint például karácsony, húsvét, Márton nap vagy épp augusztus 20.-a, úgynevezett „nagypiacokat” tartanánk. Az utóbbin lennének sokkal inkább jelen kulturális események. Amit terveztünk, azok nem hatalmas sztárokkal megvalósított koncertek, sokkal inkább a helyi csoportok kapnának nálunk teret. Lehetnek azok zeneiskolások, bábjátékosok, színjátszók vagy iskolai énekkarok, olyanok, akiknek kevesebb lehetőségük van megmutatni tehetségüket. Azt is nagyon szeretnénk, ha jönnének környékbeli írók, vagy épp fényképészek, akiknek kiállításokat lehetne szervezni, de a hagyományőrzéssel foglalkozókat is sok szeretettel várjuk majd. Itt-ott persze szeretnénk beszervezni nevesebb fellépőket, akik azért vonzzák az embereket, de a legnagyobb hangsúly nem rajtuk lesz.

Kik azok a termelők, akikkel már most garantáltan számolnak?
Egyelőre a piac tervezetén dolgozunk, vagyis ezek az információk inkább a szervezők közt maradtak. Jelenleg épp a piac rendszabályait dolgozzuk ki, például azt, mekkora területet foglalhatnak majd el az árusok, vagy épp hogyan működik majd a parkolás, most még ezekkel kell foglalkoznunk. Ennek ellenére, természetesen van már egy hatalmas adatbázisunk arról, hogy kik azokat a termelők, kézművesek, akik szóba jöhetnek. Ez az adatbázis még majdnem egész Felvidéket felöleli, de persze vannak már olyan termelők, akikkel felvettük a kapcsolatot és óvatosan „ismerkedünk”. Úgy gondoljuk, hogy aki valóban azzal foglalkozik, amit mi szeretnénk, vagyis nem bóvlit vagy kommersz árut akar eladni, olyan dolgokat hoz magával, amit saját maga készített, ami a saját képzeletének terméke, azt mi szeretettel várjuk.

Mikorra várható a "nyitás?"
Ez a millió dolláros kérdés. Két dolog befolyásolja az embert manapság, a Jóisten meg a koronavírus. Terveink szerint valamikor nyár vége felé fogunk úgy állni, hogy az első piacot meg tudjuk nyitni, de ez nagyon elhamarkodott kijelentés részemről, amit még rengeteg tényező befolyásolhat.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea (facebook)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.