2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Szeptember 11. 10:26, péntek | Világ
Forrás: TASR

Greenpeace: Az Európai parlament szigorúbb célokat tűzött ki a klímapolitika terén

Greenpeace: Az Európai parlament szigorúbb célokat tűzött ki a klímapolitika terén

POZSONY, szeptember 11. – Az Európai parlament képviselői támogatták a 2030-ig kitűzött klímapolitikai célok szigorítását.

A Greenpeace környezetvédő szervezet elvárja Szlovákiától, hogy 10 éven belül 65%-kal csökkenti emissziós kvótáit. A TASR hírügynökséget Patrícia Brandysová, a szervezet szlovákiai szóvivője tájékoztatta.

Az Európai parlamenti képviselők csütörtökön megtámogatták azt a javaslatot, amely a jelenlegi 40%-os emissziós kvótákra vonatkozó kötelező csökkentést 60%-ra szigorítja. Az EP környezetvédelmi bizottsága emellett támogatja egy független kutatói szerv létrehozását, állítja a Greenpeace. Az új szervezet feladata az EP ellenőrzése volna a most elfogadott szigorítások betartásával kapcsolatban, valamint a fosszilis tüzelőanyagokra szánt európai támogatások 2025-ig történő megszüntetése is a prioritások között szerepelne.

„Az EP után az egyes tagországokon a sor bizonyítani. Mivel a négy kormánypártból három is kampányolt az emissziós kvóták 65%-os csökkentésével 2030-ig, elvárjuk, hogy ígéreteiket betartsák, és Szlovákia beáll az eddigi legnagyratörőbb európai cél mögé,” mondta Katarína Juríková, a Greenpeace programigazgatója.

A Greenpeace Slovensko klíma-kampányának koordinátora, Pavol Fábry szerint az EP döntése annak jele, hogy a képviselők végre kutatásokkal alátámasztott adatok alapján módosítják a meglévő törvényeket és törvényjavaslatokat. Szerinte elkerülhetetlen, hogy a környezetvédelmi harchoz minden tagállam és európai intézmény csatlakozzon.

„Tényleg nincs már idő a be nem tartott ígéretekre. A klímaváltozás jelei már most érezhetőek, gondoljunk csak az egyre hevesebb esőzésekre vagy a hirtelen jövő forróságra. Itt az ideje tenni valamit,” mondta Juríková.
A Greenpeace szerint a bizottság támogatja az EU összes tagállamának karbon-neutralitását, valamint a klímaterv kidolgozását a 2030-2040-es időszakban. A szervezet hozzátette, hogy a klímacélok aktualizálásáról a tagállamok csak valamikor késő ősszel fognak szavazni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.