2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Június 28. 11:23, szerda | Életmód
Forrás: teraz.sk

Fontos, hogy az idősek nyáron különösen ügyeljenek az egészségükre

Fontos, hogy az idősek nyáron különösen ügyeljenek az egészségükre

Erre figyelmeztet Peter Bárta, a kézsmárki Dr. Vojtech Alexander kórház hosszú távú betegosztályának vezetője, aki több ajánlást is megfogalmazott a lakosság eme érzékeny csoportja számára.

"A legfontosabb a megfelelő ivási rend betartása és a közvetlen napfény elkerülése" - mondja Bárta. Kifejtette, hogy az idősek szervezete érzékenyebb a hőstresszre és a kiszáradásra. Az időseknek a forró nyári napokon vigyázniuk kell az egészségükre, és be kell tartaniuk néhány alapelvet.

"Az idősek gyakran nem érzik szomjasnak magukat, nyáron többet izzadnak, ezért gyakran tapasztalnak kiszáradást. Emellett kerülniük kell az alkoholfogyasztást és korlátozniuk kell a koffeinfogyasztást, ami szintén hozzájárul a fokozott kiszáradáshoz. A rossz ivási rend egyszerű jelzője lehet a vizelet elszíneződése. Ha a színe világosabb, a szervezet jobban hidratált. Ezzel szemben, ha sötétebb, akkor folyadék után kell nyúlni" - magyarázza Barta.

Meleg napokon nem tanácsos délelőtt 11 és délután 3 óra körül közvetlen napfényben tartózkodni. Az az elsődleges, hogy csökkentsük a fizikai aktivitást. "Ha a házból való kilépés elkerülhetetlen, az időseknek fejfedőt, könnyű ruházatot kell viselniük, vagy gondoskodniuk kell bőrük megfelelő fényvédő faktorszámú naptejjel való védelméről" - teszi hozzá.

Barta szerint a könnyen emészthető ételeknek és a szezonális gyümölcsöknek és zöldségeknek kell dominálniuk az étrendben. Ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy étkezés előtt alaposan mosakodjunk meg. "Végül, de nem utolsósorban fontos a saját egészségünk figyelemmel kísérése és a kapcsolattartás a közeli személyekkel, akik szükség esetén segítő kezet nyújtanak" - zárja a háziorvos.

forrás: teraz.sk

Címkék: idősek, meleg, nyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.