2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Május 03. 16:26, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Felmérés: a szlovákok 65%-a érzi magát közép-európainak

Felmérés: a szlovákok 65%-a érzi magát közép-európainak

Négy országban a résztvevők kevesebb mint 50 százaléka minősítette magát közép-európainak. Horvátországban 26 százalék, Szerbiában 11 százalék, Romániában 9 százalék, Bulgáriában pedig 5 százalék volt ez az arány.

Csehország, Magyarország, Lengyelország, Ausztria, Szlovákia és Szlovénia lakosainak többsége közép-európainak tartja magát. A bolgárok, horvátok és szerbek túlnyomó többségben balkániaknak, a románok pedig kelet-európaiként jellemzik magukat. Ez derül ki a CEPER felméréséből, amelyet a közép-európai régió 10 országában végeztek. A TASR-t erről szerdán Martin Slosiarik, a Focus ügynökség igazgatója tájékoztatta.

A Közép-Európa kifejezést általában a Németország és a volt Szovjetunió határai közötti országokra használják. "Bizonytalan azonban, hogy a régió országai valóban Közép-Európának nevezik-e magukat" - írja a Focus.

Közép-Európát az osztrákok 77, a csehek 68, a szlovákok 65, a lengyelek 63, a magyarok 55 és a szlovének 52 százaléka nevezte meg hazájának.

"A közép-európaiság egyértelmű vonzerejét bizonyítja az a nagy különbség, amely az ezen országokból származó válaszadók által jelzett közép-európai és bármely más regionális hovatartozás között van" - kommentálja az ügynökség.

A csehek és lengyelek 15 százaléka, az osztrákok és szlovákok 13 százaléka, a szlovének 8 százaléka, a magyarok 5 százaléka nevezte országát nyugat-európainak. Nyugat-Európa az Európai kontinens nyugati részén található és általában az alábbi országokat tartalmazza: Andorra, Belgium, Dánia, Franciaország, Finnország, Németország, Írország, Liechtenstein, Luxemburg, Monacó, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország Svédország, Svájc, Egyesült Királyság és Olaszország. Az országok listája azonban változhat attól függően, hogy milyen kritériumokat használunk az országok besorolására. Általánosságban azonban ezek az országok tartoznak Nyugat-Európához.

"Az a könnyedség, amellyel a legtöbb közép-európai ország együttesen kizárta a Balkánt mint regionális hovatartozását, azt mutatja, hogy milyen egyértelműen osztoznak a közép-európai regionális identitásban" - írja a Focus.

Négy országban a résztvevők kevesebb mint 50 százaléka sorolta magát közép-európainak. Horvátországban 26 százalék, Szerbiában 11 százalék, Romániában 9 százalék, Bulgáriában pedig 5 százalék volt ez az arány.

A szerbek 75 százaléka, a bolgárok 50 százaléka és a horvátok 36 százaléka a Balkán részeként azonosította országát. "A romániai válaszadók többsége (57 százalék) Kelet-Európát jelölte meg régióként, amellyel országát azonosítja" - írja a Focus.

Az országuk Közép-Európa régióval való társítása fokozatosan nő, ahogy haladnak keletről nyugat felé, illetve délről észak felé - írja a Focus.

A közvélemény-kutatást telefonon (Szerbiában személyesen) végezték mind a tíz országban 1000 fős mintán 2023 február 20. és március 10. között. A szlovákiai adatfelvételt a Focus biztosította.

A CEPER (Central European Perspectives) a CEPER Group GmbH márkája. Közép-európai ügyekre összpontosít, és olyan szolgáltatásokat kínál, mint a médiafigyelés, piackutatás és közvélemény-kutatás a régióból.


forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.