2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Augusztus 10. 12:42, hétfő | Világ
Forrás: TASR, Politico

Fehéroroszországban gyanús választási eredmények születtek

Fehéroroszországban gyanús választási eredmények születtek

MINSZK, augusztus 10. - Aljaxandr Lukasenka nyerte a Fehéroroszországi elnökválasztást. Az autoriter elnök a szavazatok több, mint 80%-át szerezte meg. A voksolás több helyen is erőszakba fulladt.

Az első exit pollok a regnáló elnök 82%-os, a Központi választási iroda pedig 80,23%-os győzelméről informálták a közvéleményt. Az ellenzéki jelölt,Svetlana Tikhanovskaya a szavazatok 9,9%-át szerezte meg. A választási részvételnél 84,23%-ról szólnak az első adatok.

Az urnák lezárását követően tömegek vonultak az utcára, rögtön azután, hogy a kormány által kézben tartott exit poll felmérések alapján megjelentek a fent leírt számok, előrevetítve Lukasenka elsöprő győzelmét. A belügyminiszter nyilatkozata szerint "több, mint 50 ember sérült meg a tüntetéseken", a rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták fel a tömeget.

Egy ember meghalt a megmozdulás során, a Viasna emberjogi csoport alapján, egy rendőrségi kommandócsoport járműve okozta a halálát. A Viasnát nem engedték bejegyeztetni Fehéroroszországban. A kormány és a hatóságok tagadják a vádakat.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szerint az erőszak nem megoldás, és twitterén arra kéri a fehérorosz kormányt, hogy az alap emberi jogokat betartva biztosítsanak teret minden szavazni vágyó polgárnak.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawieczki, a lengyel elnök Andrzej Duda, valamint litván kollégája Gitanas Naused cselekvésre szólították fel az Európai Tanácsot és egy tanácskozást kezdeményeznek a fehérorosz "történések" tisztázására.

Minszkben és több városban is tömegek vándoroltak az utcákra, követelték a rendes választási jogot, a demokráciát és a nem elcsalt választások lehetőségét. Lukasenka 1994-es renálása óta ez az első eset, hogy egy gyanús választás után ilyen haragot szültek volna az eredmények.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.