2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. November 05. 18:27, péntek | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem / Wikipedia

Ezen a napon: november 5. – Isten éltesse Vitray Tamást!

Ezen a napon: november 5. – Isten éltesse Vitray Tamást!

November 5-ére több érdekes történelmi esemény datálható, ráadásul ezen a napon született a magyar televíziózás legendája, Vitray Tamás is. Isten éltesse sokáig!

1995 – Megjelent az első olyan Queen album, amely részben már Freddie Mercury halála után készült

A dalokat részben négy évvel korábban a Genfi-tó partján egy stúdióban rögzítették, az akkor már halálos beteg Freddie Mercuryval. Maga az album ötlete Mercurytól származott, ő találta ki, hogy utolsó erejével még további felvételeket fog készíteni. A halála előtt addig dolgozott, míg jártányi ereje volt. Viszonylag sok félkész dalkezdemény maradt fenn utána, ezeket a többiek fejezték be. Mivel az anyag nem tett ki egy egész albumot, addig be nem mutatott dalokat és a tagok szóló műveit is felhasználták. Az utolsó pillanatban készült dalok a You Don`t Fool Me, az A Winter`s Tale és a Mother Love.

1983 – Az évszázad magyar bűnténye, azaz a „Képlopás a Szépművészeti Múzeumban”

Az 1983. november 5-én, a budapesti Szépművészeti Múzeumban elkövetett betörés során a múzeum hét festményét lopta el egy magyar és olasz tagokból álló csoport. A műkincseket feltételezhetően egy görög milliomos megrendelésére tulajdonították el. Egy képet 1983 decemberében Törökbálinton elásva, a többi hatot 1984 januárjában a görögországi Aigion környékén lévő Panagia Trypiti kolostorban, egy bőröndben találták meg. Az esetet a korabeli sajtó az évszázad magyarországi bűncselekményének nevezte.

1960 – Budapesten üzembe helyezték a világ első csuklósbuszát

Olyan buszra volt szükség, ahol a vezető és az utasok egy légtérben vannak, de az eddigieknél több utast tudott szállítani. Ez lett a csuklósbusz. Németországban a Mercedes kísérletezett vele, de forgalomban még ki sem próbálták, amikor Magyarországon már utasokat kezdett szállítani egy csuklósbusz. A GA 12-00-ás rendszámú busz az azóta megszűnt budapesti 1-es vonalon közlekedett a Kelenföldi pályaudvar és a Dózsa György út között. 35 ezer kilométert futott, különösebb hiba nélkül. A BKV elődjének (Fővárosi Autóbusz Üzem) Autóbusz Főműhelyében három fiatal mérnök, Rózsa László, Lassú Gábor és Színi Béla készítette el az első járműveket. Egy levágott farú Ikarus 60-asból, egy, az első részétől megfosztott TR 5-ösből, valamint a Vörös Csillag Traktorgyár golyóskoszorús zsámolyából jött létre az ITC 600-as típusjelű csuklósbusz. A három mérnök a rajzasztali skicceket a főműhely falára másolta, a munkások ez alapján építették meg az első buszt. A műszaki egyetem mérnökei a falfirkák, a skiccek és a kész alkatrészek alapján készítették el a műhelyrajzot – jóval azután, hogy már futott az első busz. Az ITC 600-asból, népszerű nevén FAÜ-csuklósból 267 darabot gyártottak, de egyetlen egy sem maradt fenn belőle.

1940 – Rooseveltet harmadszor is megválasszák az Egyesült Államok elnökének

Az Egyesült Államok 32. elnöke volt, aki Amerika egyik legnehezebb belpolitikai és külpolitikai időszakában kormányzott, 12 éven át. Ő volt az első, és egyben egyetlen elnök, aki négyszer jelöltette magát e legmagasabb tisztségre sikeresen. 1928-ban került a nyilvánosság elé, New York állam kormányzójaként, a gyermekbénulásban szenvedő, demokrata Roosevelt. 1932-ben választották először elnökké. 1933-ban "New Deal" (Új irány) programjával úrrá lett a világgazdasági válságon: jelentős állami hiteleket folyósított, intézkedéseket hozott a munkanélküliség csökkentésére, állami vállalatokat létesített, elektrifikálási programot hirdetett, valamint a szakszervezeteknek biztosította a szabad tevékenységet, bevezette az aranykivitel tilalmát. A diktatúrák elleni küzdelemben az Egyesült Államok az elszigetelődés helyett Nagy-Britannia és a Szovjetunió oldalán belépett a második világháborúba.

1932 – Vitray Tamás születésének napja

Budapesten született 1932. november 5-én. 12 évesen, a fővárosban bujkálva élte végig az ostrom napjait, miközben a vészkorszakban, anyai nagyanyját kivéve, legközelebbi családtagjai valamennyien meghaltak. Édesanyja Auschwitzban ugyan nagy betegen megérte a haláltábor felszabadítását, de hazatérni már nem tudott. 1952-ben végzett a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, ezt követően díszletmunkás volt a Magyar Néphadsereg Színházában. Az Idegen Nyelvek Főiskoláján angol–sajtó szakon tanult és a Honvédelmi Minisztériumban fordítóként dolgozott, majd rövid ideig a Magyar Rádiónál, a Chemolimpexnél, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségén. Első televíziós szereplése 1958. augusztus 5-én volt, amikor angoltudása miatt kérték fel amerikai atlétákkal való interjú készítésére. Minden előzetes ismeret nélkül (nem is látott tévékészüléket sem addig) készített interjúja máig emlékezetes maradt: a világhírű, kétméteres atlétát, Rafer Johnsont, sámlira állva interjúvolta meg, amire fel is hívta a nézők figyelmét. Másrészt, Vitraynak fogalma sem volt, hogy élő adásban szerepel, a rádióban addig mindent szalagra vettek. 1959. december 1-jén a Magyar Rádió és Televízió Televíziós főosztálya Agitációs Propaganda Osztályán a sportrovat belső munkatársa lett. 1963-ban a Testnevelési Főiskolán sportszervezői oklevelet szerzett. Első külföldi közvetítése 1960 januárjában Prágából a Csehszlovákia – Brighton-Tigers (angol-kanadai) profi együttes jégkorongmérkőzése volt. Első sportkommentátori sikerét ugyanebben az évben a garmisch-partenkircheni Műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítése hozta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.