2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2022. Március 21. 22:31, hétfő | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem / Wiki

Ezen a napon: március 21. - Rasszizmus elleni világnap

Ezen a napon: március 21. - Rasszizmus elleni világnap

Gyönyörű dátum a mai, és nem csak a nagymamám születésnapja miatt. (Innen is Isten éltessen, Nagyi!) Ma van ugyanis a Rasszizmus elleni világnap. Ennek jegyében jelentkezünk állandó cikksorozatunkkal is.

1960 és 2000 - A faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja és a Költészet Világnapja

Március 21-ét az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) ötvenhat évvel ezelőtt nyilvánította a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjává. A tragikus apropót az adta, hogy 1960. március 21-én a dél-afrikai apartheid rezsim rendőrsége 69 embert ölt meg egy békés tüntetés során. Az ENSZ arra szólította fel a világ országait, hogy növeljék erőfeszítéseiket a faji megkülönböztetés megszüntetése érdekében.

Nemes és fontos dátum lett március 21-e, hiszen a rasszizmus és a megbélyegzés elleni harc mellett a kultúrát is ma ünnepeljük. Egészen pontosan annak egy ősrégi műfaját - a költészetet. Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította a Költészet Világnapjává.

1950 - Megszületik a New York-i egyezmény az emberkereskedelemről és a prostitúcióról

A New York-i Nemzetközi Egyezmény 1950. március 21-én keletkezett. Az egyezmény elítéli a prostitúciót és az emberkereskedelmet, ezekről a következőket tartja: "az emberi személy méltóságával és értékével összeegyeztethetetlen és veszélyezteti az egyén, a család és a társadalom jólétét" , és előírja az emberkereskedelem és a prostitúcióból hasznot húzó külső személyek törvényi elítélését. Az egyezmény 28 cikkből áll. Magyarország 1955-ben csatlakozott az Egyezményhez.

1948 - Először használtak hangulatjelet, azaz Smiley-t

Az angliai Carnegie Mellon Egyetem számítástechnikai professzora volt. A professzor 1982-ben használt először hangulatjelet vagy emotikont (az angol megfelelője, a "smiley" kiejtése alapján néha: „szmájli”). A kettőspont, a kötőjel és a zárójel segítségével a világon először horizontális vigyorgó fejet írt egy levélben. Először főként komolytalan dolgok jelölésére alkalmazta, ami eleinte csak a számítástechnikához értő személyek körében, majd az egész világon elterjedt. Az interneten azért vált ismertté, hogy pótolják a beszélgetés során az arckifejezéseket, gesztusokat, érzelmeket, amik nélkül a mondanivaló néha félreérthető. Ma már sok változatát is ismerjük: :-) ;-) :) :-( :( >:-( :-O :-o :D :-D xD XD :-P :@ :-s :$ B-) :,( :-* >:) O:) :-/ :-B @)- :-SS <3

Kr.e. 247 - A noruz, azaz a perzsa újév ünnepe

Az ünnepséget minden évben március 21-én tartják, az eredetileg csillagászati számítások szerint meghatározott dátumon. A Novruz ünnepéhez számos helyi szokás és legenda szövődik, mint például a mitológiai iráni király, Jamshid felidézése. Az ünnepséghez kapcsolódó helyi szokások között található például Iránban a tűz- illetve patakugrás, Kirgizisztánban a kötéltáncolás, a házak bejárati ajtajánál hagyott égő gyertya, vagy a hagyományos sportok, mint a lóverseny illetve jellegzetes birkózás. Az ének és tánc hagyománya közös az egész régióban, a félig szakrálisnak számító családi vagy közösségi étkezéssel együtt. A gyerekek a fő kedvezményezettjei az ünnepi hangulatnak és részt vesznek számos hagyományban, mint például a főtt-tojás díszítésben. A nők nagymértékben hozzájárulnak az ünnepségek megszervezéséhez és a hagyomány tovább adásában, megőrzésében. A Novruz a békét, a nemzedékek közötti és családon belüli szolidaritás szellemét, valamint a megbocsátást és testvériességet hirdeti. Így hozzájárul a kulturális sokszínűséghez és a különböző népek és közösségek közötti barátság megerősítéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.