2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Május 14. 04:58, szombat | Világ
Forrás: Britannica / Wiki / WMN / Youtube

Ezen a napon: május 14. • Aláírják a Varsói Szerződést

Ezen a napon: május 14. • Aláírják a Varsói Szerződést

Nem egy klasszikus, eseménydús napról van szó, ha május 14-t emlegetjük, mi mégis megpróbáljuk összeszedni a történelem legérdekesebb, mai napra datálható eseményeit.

1998 - Frank Sinatra utolsó szavai

A Hang néven is emlegetett énekes 1994-ben Grammy-díjat kapott, a nyilvánosság elé pedig utoljára 1995-ben állt. Három évvel később, 1998 májusában szívrohamot kapott a Beverly Hills-i házuk medencéje mellett. Kórházba szállították, ahol 82 évesen hunyt el. Halálos ágyán utolsó felesége, Barbara Marx fogta a kezét.Az özvegy állítása szerint Sinatra utolsó szava az volt: “Vesztettem.”

Halála másnapján az Empire State Building fényei kékre váltottak, a Las Vegas Strip elsötétült, és néhány percre a helyi kaszinók is elcsendesedtek.


1986 - Nyilvánosságra hozzák Anne Frank teljes naplóját

Anne naplóját az egyik bújtatótól (Miep Gies) kapta meg. Miután elolvasta lánya személyes gondolatait, többek rábeszélésére 1947-ben adta ki, így lett Anne Frank naplója ismert és világhírű. Már több mint 70 nyelvre lefordították, színdarabot, filmet, operát írtak belőle. Az Otto által kiadott első napló nem tekinthető teljesnek (kivett belőle egyes részleteket, pl. amiben Anne a szüleit szidta, illetve még élő emberekről ír személyes információkat), de halála után (1980) a teljes kritikai kiadás látott napvilágot. A könyv szerzői jogait a baseli Anne Frank Alap birtokolja, melyet Anne édesapja hozott létre. Ők korábban azzal fenyegetőztek, hogy bíróság elé viszik, ha engedély nélkül közlik a szöveget. Azzal érvelnek, hogy ez egy posztumusz megjelent mű, aminek a védelmi ideje a megjelenéstől számított 50 év. De mivel a naplót csak 1986-ban adták ki teljes terjedelmében, így onnantól számít az idő. A bíróság ezt helyben hagyta.

1955 - Aláírják a Varsói Szerződést

Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK, Románia és a Szovjetunió Varsóban aláírja a Varsói Szerződést, amely a barátságról együttműködésről és a kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezmény. A közvetlen előzménye, hogy NSZK belép a NATO-ba. Ezután a szovjet csapatok "segítséget nyújtva" a "nyugati agresszorok" ellen, tovább állomásoznak a kelet-európai országokban. Az egyezmény inkább politikai eszköz volt, mint a kelet-nyugati katonai konfrontáció eleme.

1944 - Isten éltesse a 78 esztendős George Lucast!

A kaliforniai Modestóban született amerikai filmrendező neve az évek során egybeforrt a Csillagok háborúja-filmekkel, de közreműködött az Indiai Jones-trilógiában is, melyben produceri és forgatókönyvírói feladatokat vállalt. 1944-ben született, tanulmányait a Modestói Főiskolán és a San Franciscó-i Állami Egyetemen végezte. Eleinte vágóként és operatőrként dolgozott, egyik legelső nagyjátékfilmje az American Graffiti volt. Összesen négy Csillagok háborúja-filmet rendezett, A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben produkcióvezetőként működött közre.

1908 - Útjára indult az első utast szállító repülőgép

114 évvel ezelőtt, ezen a naponindult útjára az első utasszállító gép. 1908. május 14-e az évfordulónaptárak egyik kedvenc napja, szinte mindegyikben a fenti mondat szerepel. Ha egy kicsit jobban körülnézünk a repülés történetében, kiderül, hogy a dátum pontos, ám amit napjainkban légi utasszállításnak ismerünk, akkortájt igencsak mást jelentett. Azt, hogy a pilótához beült egy ember, akiben az első légi utast tisztelhetjük, és hatszáz métert repültek. Ennyi a nevezetes esemény és a nevezetes nap története. A valódi utasszállítás majd csak az első világháború kezdetére, aztán a harcok közepette egyre fejlettebbé váló technika alkalmazásával az 1920-as években indul fejlődésnek. Ekkortól beszélhetünk tehát valójában légi utasszállításról, amikor akár több ezer kilométeres repülőutakat is megtehettek a tehetősebb utazók. A repülés története könyvek ezreit tölti meg. Ma sincs vége; az ember mindig, minden korban a magasba, egyre magasabbra vágyott. A repülő gépezetek első nagy kísérletezőjének a XV. századi reneszánsz művészt, Leonardo da Vincit tekinthetjük. Mint a korát megelőző évezredekben – gondoljunk csak a görög mitológia Ikaroszára – Leonardo sem tett mást kezdetben, mint megpróbálta kifigyelni a madarak titkát, hogy hogyan is kell repülni. Míves szárnymozgató gépezeteket tervezett, de ezeket nem építette meg. Kései utódai Leonardo rajzai alapján elkészítették a műszárnyakat, de ezekkel nem lehetett repülni.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 10:04, kedd | Világ

Oroszország figyelmeztette az USA-t

Moszkva azt üzente Washingtonnak, hogy ha rövid időn belül nem állnak le az ukránok felfegyverzésével, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

2022. Május 16. 10:34, hétfő | Világ

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Egyszerre félelmetes és csodálatos sikert aratott egy amerikai kutatócsoport, amelynek sikerült érzékelhető jeleket mérnie egy elhunyt páciens retinasejtjeiben.

2022. Május 16. 10:10, hétfő | Világ

ISW: Az orosz erők állítólag feladták az ukrán csapatok bekerítésének tervét

Az orosz hadsereg inkább Szjevjerodonyeck városának elfoglalására összpontosít a továbbiakban.

2022. Május 13. 23:03, péntek | Világ

Leépíti orosz érdekeltségeit az ismert netes áruház

Az Alibaba Group komoly leépítésekbe kezdett Oroszországi vegyes vállalatában, ahonnan az alkalmazottak mintegy 40%-át bocsátották el. A hírről a Nikkei adott tájékoztatást.