2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Június 25. 12:47, szombat | Világ
Forrás: Britannica • képes történelem • Wiki • Ma7.sk

Ezen a napon: június 25. • 135 éve született Karinthy Frigyes

Ezen a napon: június 25. • 135 éve született Karinthy Frigyes

Az író, műfordító, kritikus, újságíró és humoristaként is legendás Karinthy 135 évvel ezelőtt éppen ma, június 25-én látta meg a napvilágot. És milyen jól tette, nem igaz?

2009 • A Pop királya örök búcsút vett rajongóitól

Európában kevéssel éjfél előtt, amikor a sztárok világában mindig jól értesült tmz.com portál világgá röpítette a hírt: "Meghalt Michael Jackson". A törvényszéki orvosok hat perccel később, helyi idő szerint 14 óra 26 perckor erősítették meg a tényt, és a pop királyaként emlegetett énekest a Los Angeles-i egyetemi kórház orvosai hivatalosan is halottá nyilvánították.

1991 • Horvátország és Szlovénia kinyilvánítja függetlenségét Jugoszláviától

31 évvel ezelőtt Szlovénia, majd Horvátország függetlenedésével indult meg az a folyamat, amely 2008 februárjában Jugoszlávia megszűnésével ért véget. Az önállósodás végül hét utódállamot hozott létre: Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia. A Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság egy föderatív alapon szerveződő szocialista állam volt, mely 1946 óta viselte nevét. Tagjai Bosznia-Hercegovina,Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia. A hidegháború alatt azonban semleges maradt az ország, melynek államfője 1953-tól Tito volt. Később 1963-tól örökös államfője lett a Népköztársaságnak, a tisztséget haláláig töltött be. Politikájával arra törekedett, hogy az ország különböző népeit egyesítse létrehozva a jugoszláv nemzetet, de a gazdasági és nemzetiségi ellentéteket nem tudta eltörölni.

1952 • Isten éltesse 70. születésnapján Erdő Pétert

Római katolikus pap, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. 1998 és 2003 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. 2002-től az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke, Magyarország prímása. 2003-ban bíborossá kreálták. 2005-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. Az esztergomi bazilikában misével köszöntötték hétfőn az Esztergom-Budapest főegyházmegyét 20 éve vezető Erdő Péter bíborost 70. születésnapja alkalmából, az ünnepségen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint a Magyar Püspöki Konferencia tagjai.

1887 • Megszületik Karinthy Frigyes, minden idők egyik legnevesebb magyar humoristája

Karinthy diákkori emlékeinek gyűjteménye a Tanár úr kérem felnőttnek is kedves olvasmánya. Életét végigkísérte a lélektan és a technika iránti érdeklődés: lelkesen köszöntötte a filmet, a rádiót és a repülést. A Nyugat írósoportjához csatlakozott. A sikert, a népszerűséget az 1912-es év hozta meg számára. Öt kötete jelent meg, novellák, karcolatok, humoreszkek és Így írtok ti címen irodalmi paródiái, amely felkeltette a széles közönség érdeklődését az akkor még nem oly közismert írók és költők iránt. Jelentős két verseskötete is. A magyar nyelvre bűvésze volt, csodálatosan tudott játszani a szavakkal, így születtek meg közismert szójátékai: az anagramma, az intarzia, az eszperente, a kecskerím és még sok más. Műfordítóként Goethe, Wedekind, Heine, Milne (Micimackó) műveit tolmácsolta. Mégis humoreszkjei révén vált igazán népszerűvé. 1930. után agydaganat támadta meg, Stockholmban Olivecrona, a híres svéd sebész operálta meg. Ebből született sajátos riportkötete, az Utazás a koponyám körül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.