2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Június 19. 04:30, vasárnap | Világ
Forrás: Képes történelem • Wiki • Britannica • Robert Capa

Ezen a napon: június 19. - Köszöntjük az Apukákat

Ezen a napon: június 19. - Köszöntjük az Apukákat

Anya csak egy van, igaz. Na, de Apa is. Sok szeretettel üdvözöljük az apukákat június 19-én, Apák Napján. Nézzük is meg, mi minden történt még ezen a napon.

Apák Napja

Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. (Vannak, akik - viccesen - május 19-ét, Ivó napját tartják apák napjának.) A 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik, ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és a család általában együtt van.

1978 - Garfield macska “születésnapja”

A Garfield pár képből álló képregények címe. A történetek címszereplője Garfield, egy lusta, kövér macska és gazdája, Jon, majd Jon kutyája, Ubul (angolul Odie). Jim Davis 1978 körül alkotta meg Garfieldet. Nem több mint egy hónappal 33. születésnapja előtt a United Media Features ügynökség elfogadta, s a június 19-én kötött szerződés értelmében a képregény 41 amerikai lapban jelent meg. A macskát Davis saját nagyapjáról, James A. Garfield Davis-ről nevezte el, aki jellemében, sőt testi felépítésében is hasonlított a képregényhősre. A képregényt 1978 júliusában az ügynökség levette az újságokból, de az olvasóközönség tiltakozásának nyomására hamar visszahelyezték. Akkora sikert aratott, hogy 1982-re az egyik legnépszerűbb képregényfiguraként tartották már számon, s vagy ezer újságban olvasható volt. Ebben az évben készült az első Garfield-rajzfilm, melyeket maga a szerző készített. 1984-től a Garfield új kiadója az általa még ebben az évben alapított Paws cég és azóta is itt dolgozik. Magyarországon 1990-től havonta jelentkező Garfield-magazin olvasható, a SEMIC Interprint Nyomdai és Kiadó Kft. kiadásában.


1944 - Robert Capa legendás, a Normandiai partraszállást megörökítő képeit leközlik a Life magazinban

Capa volt az egyetlen fotós, aki 1944. június 6-án hajnalban, a partraszállók első hullámával Normandia földjére lépett. Délután 2 óráig 6 tekercs filmet fotózott el, majd az első kórházhajóval visszatért Portsmouth-ba, a filmtekercseket bevitte a Life magazin londoni irodájába, és fáradtan lefeküdt aludni. A laborban az asszisztens, az akkor 15 éves Larry Burrows (aki később maga is hadifotós lett) annyira kiváncsi volt a képekre, hogy az előhívás után a szokásosnál magasabbra állította a szárítóban a hőmérsékletet, hogy gyorsabban száradjanak a képek. A hő azonban leolvasztotta az emulziót, sok felbecsülhetetlen értékű, megismételhetetlen fotó megsemmisült, a megmaradtak is elmosódottak lettek. Mindazonáltal a Life magazin június 19-én közölt 10 képet "slightly out of focus" (enyhén életlen) magyarázkodó képaláírással. Az eset annyira felbosszantotta Capa-t, hogy később ezt, a "Kissé elmosódva" címet adta önéletírásának is.

1846 - Az USA-ban lejátszották az első baseball meccset

Getty Images

Az első baseball játék az Egyesült Államokban került megrendezésre. A New York-i Baseball Club 23–1-re verte a New York Knickerbockers játékosait. Ezt a meccset tartják a mai napig a baseball születésnapjának, amelyet ma már egyértelműen meg tudunk különböztetni az őseitől, a kriketttől , a kerekesektől vagy a mérgezett labda játékától.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.