2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Június 12. 13:40, vasárnap | Világ
Forrás: Encyclopedia Britannica • képes történelem • Youtube • Holokauszt Múzeum

Ezen a napon: június 12. • Felkészültem a halálra

Ezen a napon: június 12. • Felkészültem a halálra

Hosszabb kihagyás után ismét jelentkezünk állandó rovatunkkal, amelyben sorra vesszük az adott dátum jeles történelmi eseményeit.

1929 • Anne Frank születésnapja

Anne Frank egyike volt annak a több mint egymillió zsidó gyermeknek, akik a holokausztban vesztették életüket. Rejtőzködése alatt naplót vezetett, melyben feljegyezte félelmeit, reményeit és élményeit. Miután családját letartóztatták, a bujtatásukat segítő egyik személy, Miep Gies megtalálta ezt az elrejtett naplót. A háború után számos nyelven kiadták és tananyaggá vált a világ több ezer általános és középiskolájában. Anne Frank éppen ezért a holokauszt során meggyilkolt gyermekek elveszett reményének szimbólumává vált. A kis Anne 1929. június 12-én a németországi Frankfurtban született, Otto és Edith Frank leányaként. Életének első 5 évében szüleivel és nővérével Margot-val Frankfurt külvárosában lakott. Miután azonban a nácik 1933-ban hatalomra jutottak, a család a hollandiai Amszterdamba menekült. 1940 májusában a németek elfoglalták Amszterdamot, majd 1942 júliusában a német hatóságok és a velük együttműködő hollandok megkezdték az ország zsidó lakosságának a lengyelországi haláltáborokba történő deportálását.

1942 júliusának első felében a lány és családja más zsidó családokkal együtt rejtekhelyre menekült, és két évig a Prinsengracht utca 263. szám alatti családi vállalkozás irodája mögött nyíló titkos emeleti szobákban éltek, melyekre Anne a „hátsó traktus” néven utalt naplójában. Ételekkel és ruhákkal a barátaik látták el őket, saját életük kockáztatása árán. 1944. augusztus 4-én azonban a Gestapo (a német állami titkosrendőrség) egy névtelen holland bejelentő telefonhívása nyomán felfedezte a rejtekhelyet és letartóztatta annak lakóit. Ugyanez év szeptemberében a hatóságok egy Auschwitzba tartó vonatra szállították fel a Frank családot és a velük együtt talált négy személyt. Fiatal korukra való tekintettel Anne-t és nővérét munkára jelölték ki, és október vége felé átszállították a bergen-belseni koncentrációs táborba, ahol 1945 márciusában – mindössze néhány héttel a tábor brit felszabadítása előtt – mindketten a tífuszjárvány áldozatává váltak. Anne édesanyja 1945. január elején halt meg Auschwitzban, csak édesapjuk, Otto élte túl a háborút.
Forrás: Holokauszt Múzeum

1848 • A Pünkösdi felkelés Prágában

Ezen a napon robbant ki a Pünkösdi felkelés Prágában, amely a Habsburg uralom ellen irányult. Prágában május 29-én ideiglenes kormány alakult, amely Csehország önállóságát követelte. Június 16-án a császári csapatok főparancsnoka, Alfred Windischgraetz herceg, osztrák tábornagy vérbe fojtotta a megmozdulásokat.

1941 • Megszületik Chic Corea jazzművész

Eredeti nevén: Anthony Armando Corea 1945-ben kezdett zongorázni apja tanítványaként. 1962. óta játszik különböző együttesekben, Miles Davisszel, Herbie Hancockkal, Gary Burtonnel, és szólistaként is szerepel, 1991-ben megalapította a Strech lemeztársaságot. Első önálló lemeze "Tones for Joan's Bones" címmel 1967-ben jelent meg. 1988-ban Grammy-díjat kapott a "Light Years" című nagylemezért, 1989-ben pedig az Év Dzsesszlemeze lett az "Akoustic Band". Lemezeiből: "In a Silent Way (Miles Davis), "CoreaHancock" (Herbie Hancock), "String Quartet" (Gary Burton).

1964 • Életfogytiglani büntetésre ítélik Nelson Mandelát

Nelson Mandela cellája a Robels-szigeti Börtönben

Miután a rendőri erők 1960-ban fegyvertelen fekete dél-afrikai embereket mészároltak le Sharpeville- ben, és ezt követően betiltották az ANC-t, Mandela elhagyta erőszakmentes álláspontját, és a dél-afrikai rezsim elleni szabotázscselekedetek ellen indult . A föld alá került (ez idő alatt Fekete Pimpernel néven vált ismertté, mert képes volt elkerülni az elfogást), és a Umkhonto we Sizwe („A nemzet lándzsa”), az ANC katonai szárnya. 1962-ben ment Algéria képzésre gerilla hadviselés és a szabotázs, visszatérve Dél-Afrika még ebben az évben. Augusztus 5 - én , röviddel visszatérése után, Mandelát letartóztatták Natal egyik úttorlaszánál ; ezt követően öt év börtönre ítélték. 1963 októberében a bebörtönzött Mandelát és több más férfit szabotázs, hazaárulás és erőszakos összeesküvés miatt bíróság elé állítottak a hírhedtA Rivonia Trial, amelyet Johannesburg divatos külvárosáról kaptak, ahol a portyázó rendőrök fegyverek és felszerelések mennyiségét fedezték fel a földalatti Umkhonto we Sizwe központjában. Mandela beszéde a vádlottak padjáról, amelyben elismerte az ellene felhozott egyes vádak igazságát, a szabadság és a zsarnokság dacának klasszikus védelme volt . (Beszéde nemzetközi figyelmet és elismerést váltott ki, és még abban az évben megjelent, amikor felkészültem a halálra.) 1964. június 12-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, szűken elkerülve a halálbüntetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.