2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Július 23. 21:54, szombat | Világ
Forrás: Képes történelem • Britannica • Cultura.hu

Ezen a napon: július 23. • Trónra lép az utolsó Árpád-házi király

Ezen a napon: július 23. • Trónra lép az utolsó Árpád-házi király

Ismét itt vagyunk történelmi rovatunkkal, amelyben az adott nap jeles eseményeit vesszük sorra. Jó szórakozást!

1989 • Ma 33 éves a Harry Potter színésze

Isten éltesse 33. születésnapján Daniel Radcliffe-t, aki a Harry Potter-filmek főhősét alakította több, mint tíz éven és nyolc mozifilmen át. 1989-ben született Londonban. Tízévesen a BBC David Copperfield című produkciójában játszotta a főszerepet, két évvel ezt követően forgatták a Harry Potter és a bölcsek kövét. Ezután még hét alkalommal bújt az ifjú varázsló bőrébe, népszerűsége évről évre nőtt világszerte. A széria befejezése után olyan produkciókban tűnt fel, mint A fekete ruhás nő vagy a Szemfényvesztők 2.

1914 • Az Osztrák-Magyar Monarchia ultimátumot ad Szerbiának

A vita, amely végül az I. Világháború kirobbanásában csúcsosodik ki. A Monarchia Ferenc Ferdinánd főherceg meggyilkolása miatt fejtett ki nyomást a balkán államra.

1903 • A Ford Motor Company eladja első autóját

A Ford Motor Company-t 1903 -ban alapították. Alapítói tizenkét michigani üzletember voltak, Henry Ford vezetésével, akik 25,5% -os részesedéssel rendelkeztek a társaságban, és a társaság alelnöke és főmérnöke volt. Autógyárrá alakították át a Detroit -i Mack Avenue egykori kisteherautó -gyárát. A két vagy három munkásból álló brigádok a Ford közvetlen vezetése alatt más vállalatok megrendelésére készített alkatrészekből szerelték fel az autókat. A cég első autóját 1903. július 23 -án értékesítették. A Ford első alkotása egy "benzines babakocsi" volt, amelyet egy 8 lóerős motor hajtott meg, az A modell. 1906 -ban Henry Ford lett a társaság elnöke és legfőbb tulajdonosa.

1290 • Trónra lép III. András, az utolsó Árpád-házi király

Lodomér esztergomi érsek Székesfehérvárott koronázta királlyá András herceget, az utolsó Árpád-házi királyt, aki 1301-ig uralkodott. Az utolsó Árpád-házi királyok uralkodása alatt néhány nagy vagyonú főúr (oligarcha) kezébe került a hatalom, akik az ország egyes részeit (pl. Csák Máté a Felvidék nyugati részét) fejedelmek módjára kormányozták. A fiatalon meghalt IV. (Kun) László királynak nem volt fiú utóda. Már csak egyetlen férfi örököse volt az Árpád-dinasztiának, II. András (Endre) király unokája, III. András, aki Itáliában élt és nevelkedett. Tudatosan készült királyi feladatára, házi oltárán az Árpád-házi szentek emlékeit és képeit őrizte (ezek most Svájcban, a Bern Múzeumban láthatók). 1298-ban a megingott rend és a királyi hatalom helyre állítására, valamint az ország határainak és függetlenségének biztosítására törvényeket hozott. A budai várban halt meg 1301. 01. 14-én. Vele halt ki az Árpád-ház férfiága, amely a honfoglalás óta megszakítás nélkül uralkodott Magyarországon, fenntartotta a független, keresztény magyar királyságot, valamint a nyugati műveltség egyenrangú hordozójává tette. Az Árpád-házi dinasztia leányági örököseinek viszályában a cseh Vencellel és a bajor Ottó herceggel szemben a nápolyi Anjou-család tagja, Károly Róbert győzedelmeskedett. Az oligarchia letörésével egyesítette és újjászervezte a magyar államot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.