2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Január 03. 12:31, hétfő | Világ
Forrás: Képes történelem / Wikipedia / MÁVAG / Youtube / Britannica

Ezen a napon: január 3. – Dél-Afrikában megszületik J.R.R. Tolkien

Ezen a napon: január 3. – Dél-Afrikában megszületik J.R.R. Tolkien

Sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónknak! Állandó rovatunk első 2022-es kiadásában azokat az eseményeket gyűjtöttük össze, amelyek január 3-hoz kötődnek.

1969 – Michael Schumacher születésnapja

A sportág eddigi legeredményesebb pilótája. Ő volt a Formula–1 első német világbajnoka, nagy szerepet játszott a sportág németországi népszerűsítésében. 2006-ban, az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) által végzett felmérésen a szurkolók a Formula–1 legnépszerűbb versenyzőjének választották. Két, a Benetton csapattal nyert világbajnokság után, 1996-ban a Ferrarihoz szerződött, ahol 2000 és 2004 között sorozatban öt világbajnoki címet szerzett. Ő nyerte a legtöbb világbajnoki címet, a legtöbb versenyt, ő érte el a legtöbb pole pozíciót és versenyben futott leggyorsabb kört, élen áll az összes szerzett pontok és a legtöbb, egy szezonban aratott győzelmek rangsorában. A sportágban egyedülálló módon, a 2002-es évad minden versenyén dobogóra állhatott. A vezetési stílusa gyakran váltott ki vitákat. Kétszer volt részese a világbajnoki címet eldöntő ütközésnek, melyek közül az 1997-es, Jacques Villeneuve-vel történt karambol után kizárták az az évi világbajnokságból. A versenypályán kívül az UNESCO nagykövete, jótékony kezdeményezések résztvevője, szószólója a versenyzők biztonságának. Öccse, Ralf Schumacher szintén Formula–1-es pilóta, 2007-ig a Toyota csapatnál versenyzett, majd pedig a DTM-be szerződött. Michael a 2010-es szezontól visszatért a Formula–1-be, a Ross Brawn vezette Mercedes GP-hez.

1925 – Olaszországban megkezdődik a Mussolini-féle diktatúra

Mussolini azzal rakta le a pártállam alapjait, hogy létrehozta a Fasiszta Nagytanácsot. 1923 -ban új választójogi törvényt fogadtatott el, amely abszolút többséget biztosított a legtöbb szavazatot elnyerő párt számára. Az 1924-es választásokon példátlan csalásokkal harcolták ki a Fasiszta Párt győzelmét, majd a látszat kedvéért koalíciós kormányt alakítottak. A miniszterelnök pozíciója megingott, a helyzet közel állt a polgárháború kitöréséhez. Viktor Emánuel király Mussolinit bízta meg a helyzet megoldásával, aki 1925. január 3-án feloszlatta a parlamentet, és megkezdte a fasiszta diktatúra kiépítését. 4 sikertelen merényletkísérletet követtek el a miniszterelnök ellen. 1926-ra Mussolini rendeleti úton kormányzott, és csak a királynak felelt. Az országgyűlésnek már nem volt jelentősége, ezért 1928-ban feloszlatta magát. Mussolini lett a Mindenható Nemzeti Fasiszta Párt feje, előfordult, hogy egyszerre 7 minisztériumot vezetett és irányította az ellenzékieket terrorizáló "feketeingeseket". A teljes irányítást a titkosrendőrség – OVRA – megalakításával biztosította a maga számára. Mussolinit korlátozta a király, mint intézmény (elvileg bármikor leválthatta), a hadsereg, amely nem került fasiszta irányítás alá, és az egyházi szervezetek is függetlenek voltak.

1892 – J.R.R. Tolkien születésének napja

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Dél-Afrika 1892. január 3. – Oxford, 1973. szeptember 2.)

Angol nyelv- és irodalomtörténész, filológus, az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora 1925 és 1945 között, és az angol nyelv és irodalom professzora 1945-től 1959-ig, de neve a nagyközönség körében inkább írói és költői munkái miatt ismert. A tudományos életen kívül Tolkient, a modern fantasy atyjaként említik, leggyakrabban A Gyűrűk Ura, valamint az ezt megelőző A babó (A hobbit) szerzőjeként ismerik. A regénysorozathoz tartozik még Középfölde eredetével és történelmével foglalkozó könyve, A szilmarilok is. Kevéssé ismert művei közé tartoznak A sonkádi Egyed gazda, A Wootoni kovácsmester, a Bombadil Toma kalandjai valamint a Kóborló és a varázsló című művek, melyek már-már átütik a mese és a fantasy határát. Ezeket a történeteket főként gyermekeinek írta. Számos tudományos munkája kapcsolódik a Beowulf, Sir Gawain és a Zöld Lovag témákhoz. Az "Inklings" ("Tintafiak") irodalmi vitakörhöz tartozott és C. S. Lewis közeli barátja volt.

1874 – Üzembe helyezik az első magyarországi gyártású, MÁVAG gőzmozdonyt

A gyár 1872-ben kezdte meg a járműgyártást, elsőként 50 db kokszszállító kocsit és a bécsújhelyi Sigl gyár tervei alapján az első hazai gyártású III. osztályú (később 335 sorozatú) tehervonati gőzös 1873-ban, melyet még abban az évben bemutattak a bécsivilágkiállításon. Ezt a gőzöst 108 pályaszámmal, a 109 psz. társával együtt 1874. január 3-án állították forgalomba.

1521 – A pápa kiközösíti Luther Mártont

Luther, az Ágoston-rendi szerzetes, a szász választófejedelemség bibliamagyarázó professzora 1517. október 31-én Wittenbergben közzétett 95 tézisével indította el a reformációt, amely súlyos tudati válságot okozott a nyugati kereszténységben és az egységes egyház evangélikus és katolikus egyházra szakadt. Luther téziseiben elutasította a búcsúcédulák árusítását, elítélte a búcsú gyakorlatát, illetve a búcsúval való visszaéléseket, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását. Luthert a pápa kiátkozta és kiközösítette, III. (Bölcs) Frigyes szász választófejedelem védelme alatt élt Wartburgban, ahol 1522-ben lefordította németre az Újszövetséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.