2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Január 17. 13:32, hétfő | Világ
Forrás: Britannica / Youtube / Wikipedia / Képes történelem / Körkép

Ezen a napon: január 17. – A legnagyobb magyar csatahajó vízre bocsájtása

Ezen a napon: január 17. – A legnagyobb magyar csatahajó vízre bocsájtása

Visszatértünk kedvenc állandó rovatunkhoz, így ma egy cikk erejéig minden olyan történelmi eseményt számba veszünk, amely január 17-éhez köthető. Kellemes múltba tekintést kívánunk!

1962 – Hatvan évvel ezelőtt megszületik Jim Carrey

James Eugene Carrey néven látta meg a napvilágot 1962. január 17-én egy kanadai városban, Newmarketben. Családja katolikus vallású és távoli francia-kanadai gyökerekkel rendelkezik, amelyet jól mutat a família eredeti vezetékneve: Carré. Jim már iskoláskorában mókamester volt, középiskolai tanárai például minden nap hagytak neki pár percet tanítás után, hogy stand-up előadást tarthasson társainak. Nem csoda, hogy ő volt az osztály ügyeletes bohóca. 10 évesen elküldte önéletrajzát az amerikai televíziós Carol Burnett Shownak. Már ekkor meglehetősen ambiciózus és céltudatos volt, és ez később is jellemezte. Egyetlen dologra vágyott: hogy lássa az embereket nevetni.

1929 – A Thimble Theatre című képregényben megjelenik Popeye alakja

A képregény 1919. december 19-én indult, E.C. Segar rajzolta, főszereplői Olive Oyl és Castor Oyl voltak. 1929-ben a történet szerint Castornak szüksége lett a hajóján egy tengerészre, kiment a kikötőbe és felfogadta Popeye-t az öreg tengerészt. Popeye első mondata a képregényben válasz volt a kérdésre, hogy tengerész-e: "Ja, mit gondolt, cowboy?" Popeye figurája nagyon népszerű lett, hamarosan főszereplője lett a képregénynek, majd a filmeknek és filmsorozatoknak.

1914 – Vízre bocsájtják a Szent István csatahajót

Az SMS Szent István az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének Tegetthoff-osztályú csatahajója volt, amelyet Szent Istvánról, az első magyar királyról neveztek el. A Szent Istvánt a Ganz-Danubius Fiumében lévő hajógyárában építették. 1915-ben állították hadrendbe, első és egyben utolsó harci bevetésére 1918. június 9-én éjjel futott ki egy kötelék tagjaként. Hajnalban az olasz Luigi Rizzo korvettkapitány vezette torpedónaszád megtámadta a csatahajót és 500 méterről kilőtte, ami reggelre elsüllyedt. Köszönhetően a gyorsan érkező segítségnek és annak, hogy az Császári és Királyi Haditengerészetnél követelmény volt, hogy a tengerészek tudjanak úszni, a hajó 1087 főnyi legénységéből sokan megmenekültek - 85 matróz és 4 tiszt vesztette életét. A Szent István egyike annak a kevés hajónak, melyeknek elsüllyesztését filmre vették, a filmből befolyó pénzt a Vöröskeresztnek ajánlották fel. A Szent István csatahajó roncsa az iszapba fúródva a Premuda-szigettől 9 mérföldnyire, délre 66 méter mélyen nyugszik. A Szent István csatahajó réz névtáblája és más maradványok a pólai múzeumban láthatók.

1899 – Al Capone születésnapja

123 éve, 1899. január 17-én született Al Capone, aki új utakat nyitott az amerikai bűnözésben, az 1920-as években az öt legismertebb amerikai közé számított, és megkapta az első számú közellenség titulusát. "Szakmájában" szokatlan módon életét ágyban, párnák közt fejezte be, igaz, ekkor már túl volt egy hosszú börtönbüntetésen és hatalma tetőpontján. Amerika első számú közellensége nap, mint nap békésen szivarozva hajtott végig golyóálló kocsijában Chicago utcáin, árvák és özvegyek javára adakozott, persze mindig készpénzben, nehogy lenyomozhassák a bankszámláit. Rendkívül elegánsan, piperkőc módjára öltözködött, szívesen csevegett a riporterekkel. A közvélemény egy ideig afféle Robin Hoodnak, a méltán gyűlölt prohibíció kijátszójának tekintette, s ő maga is igyekezett elhitetni, hogy lényegében a közt szolgálja. Mint mondta: „a város lakóinak kilencven százaléka iszik és szerencsejátékot játszik, bűnöm csak annyi, hogy biztosítom számukra ezeket a mulatságokat”.

1773 – Cook kapitány első európaiként eléri a Déli sarkkört

A Déli sarkkört első európaiként James Cook szelte át második útján, 1773. január 17-én, elérve a déli szélesség 77. fokát. A kontinenst a tengerészek innen nem láthatták, de Cook jéghegyekről számolt be feljegyzéseiben. A partokat már majdnem megtalálták, ám kénytelenek voltak visszafordulni Tahiti felé, hogy feltöltsék a hajó készleteit. A Resolution és az Adventure legénységével 1775-ig további két alkalommal szelték át a sarkkört.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.