2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. Február 16. 13:27, szerda | Világ
Forrás: Képes történelem / Britannica / Wikipedia

Ezen a napon: február 16. – II. Géza királlyá koronázása

Ezen a napon: február 16. – II. Géza királlyá koronázása

Jó ideje nem jelentkeztünk állandó rovatunkkal, ennek azonban ma, február 16-án vetünk véget, hisz ismét csokorba gyűjtöttük az aktuális napra datálható történelmi pillanatokat.

1959 – John McEnroe születésnapja

Korai karrierje egy pontján az a veszély fenyegette, hogy sokkal inkább balhéi és a tradíciók iránti közönye okán emlékszik rá a világ, mintsem kivételes képességeire. Bírák és ellenfelek egy véleményen voltak: Big Macet nehéz kezelni. Kétség sem férhet hozzá, növelte a sportág iránti érdeklődést, újabb és újabb nézők lettek rabjai a tenisznek, akik egyaránt megőrültek erőtől duzzadó játékáért, valamint veszekedős természetéért. Az agresszív balkezes amerikai 1978 és 1992 között 77 tornagyőzelmet aratott, közte hét Grand Slam-diadallal. Visszavonulását követően azért szelídült a fenevad – kommentátorként még népszerűbbé vált, az öregfiúk között pedig régi önmagát idézte a temperamentum terén is.

1956 – Angliában eltörlik a halálbüntetést

A halálbüntetés kérdése régóta parázs vitákat szít szerte a világban. Az Egyesült Királyságban az 1950-es években került a kérdés igazán a középpontba több olyan eset után, amikor utólag bebizonyosodott, hogy a rossz embert végezték ki. Az őt bántalmazó élettársát lelövő Ruth Ellis kivégzése pedig már minden korábbinál nagyobb felháborodást váltott ki a szigetországban.

1659 – A legrégibb ismert csekk dátuma

Valószínűleg nem sokan tudják, de február 16-án egy igazán különös évfordulóról is megemlékezhetünk. Erre a napra van ugyanis dátumozva a legrégebbi ismert csekk. A szelvényt 400 angol fontról állították ki 1659. február 16-án. Ha valakit érdekel, a mai napig megtekinthető, Londonban, a Westminster Apátságban.

1141 – II. Gézát gyermekként királlyá koronázzák

II. Géza magyar király 1130-ban született II. (Vak) Béla és Ilona szerb hercegnő gyermekeként. Uralkodásának kezdetén Belos szerb bán gyakorolta helyette a hatalmat. Amikor átvette a trónt, II. Géza uralma szilárdnak bizonyult, mert az ország vezető rétege lényegében mögé állt. Aktív külpolitikát folytatott, hadai többször háborúztak orosz földön. 1149 és 1152 között sógorát, Izjaszlav orosz fejedelmet ötször segítette meg a kijevi trónért folytatott küzdelemben. Bizánc-ellenes politikája miatt a függetlenségükért harcoló szerbeket is támogatta. 1155-ben békült ki a bizánci császárral, azonban egész uralkodása idején rossz viszonyban volt Velencével. A hosszú ideig tartó béke éveiben építőmunkák zajlottak az országban, a lakosság száma jelentősen növekedett, a tudatos betelepítések (szászok, szlávok, flamandok) és a belső migráció eredményeként a lakatlan területek nagysága pedig csökkent. Kezdeményezésére telepedett meg a ciszterci és a johannita rend Magyarországon. Uralkodásának utolsó szakaszában trónkövetelőként lépett fel ellene két testvére: 1157 tavaszán István herceg (a későbbi IV. István), 1160 körül László herceg (a későbbi II. László) összeesküvése is kudarccal végződött. 1162-ben halt meg, Székesfehérváron temették el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.