2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. December 29. 16:10, szerda | Világ
Forrás: Képes történelem / Britannica / Wikipedia

Ezen a napon: december 29. – Nyolc éve szenvedett horribilis síbalesetet Michael Schumacher

Ezen a napon: december 29. – Nyolc éve szenvedett horribilis síbalesetet Michael Schumacher

Jeles magyar vonatkozású esemény nem történt december 29-én, ez azonban nem jelenti azt, hogy érdekes történelmi pillanatok híján volnánk. Állandó rovatunk következik.

2013 – Michael Schumacher horribilis balesetet szenved sízés közben

Nyolc évvel ezelőtt, 2013. december 29-én a 44 éves Michael Schumacher a Francia Alpokban, Méribel pályáján indult síelni barátaival és tizenéves fiával, Mickkel. A hétszeres Forma-1-es világbajnok ekkor már egy éve visszavonult a versenyzéstől, csak a családjának élt, és velük készült január 3-i születésnapjának megünneplésére. Már életében legendává vált, mindent elért, amit csak lehetett, egy fatális szerencsétlenség azonban egy pillanat alatt tragédiává változtatta sikertörténetét. Schumacher síbalesete kapcsán a mai napig nagyon sok találgatás lát napvilágot, részben a hatóságok és a család szűkszavúsága miatt, részben azért, mert sokan képtelenek elhinni, hogy milliók kedvence is áldozatává válhatott egy ostoba, „hétköznapi” balesetnek. A hétszeres világbajnok aznap délelőtt 10:50 és 11:00 óra között döntött úgy, hogy letér a piros pályáról, és átsiklott az off-piste területre, amely felülről nézve ugyan még a pálya részének tűnhet, de kihelyezett póznák jelzik, hogy az már pályán kívüli szakasz. A sziklás területen sílécével egy kődarabnak ütközve elvesztette egyensúlyát, és több méteres csúszás után a fejét egy másik sziklának ütötte, amely kettétörte a sisakját. A sziklák 4-4,5 méterre voltak a pályától.

1955 – Barbra Streisand mindössze 13 évesen kiadja első lemezét

A lemez a „You`ll never know” címet viselte.

1845 – Texas az USA 28. állama lesz

A túlnyomórész észak-amerikaiak által benépesített Texas 1836. március 2-án vált függetlenné Mexikótól. Elszakadásának kiváltó oka a rabszolgakérdés volt. A Mexikói Köztársaság felszámolta a rabszolgaságot, azonban a mexikói farmerek fenn akarták tartani. Texas Mexikó félreeső északi területe volt, ahová egyre több telepes vándorolt be az Amerikai Egyesült Államok déli államaiból. Jelentős számban gyarapodott az angol nyelvű lakosság, megszerezte a politikai vezetést, és nem tűrte, hogy központilag kormányozzák Mexikóból. Az elszakadás megakadályozására Antonio López de Santa Ana mexikói tábornok hadseregével bevonult Texasba, de április 21-én vereséget szenvedett Rio San Jacintónál. Texas kérte a felvételét az Egyesült Államok szövetségi államai közé, de jelentkezését elsőre elutasították, mivel a rabszolgatartó déliek túlsúlyától tartottak az északiak. Gazdasági jelentősége és észak-amerikai származású politikai vezetősége révén végül elismerték csatlakozási törekvéseit.

1721 – Madame Pompadour születésnapja

Teljes nevén: Jeanne Antoinette Poisson Marquise de Pompadour
Madame Pompadour 1744.12.08-án XV. Lajos kegyencnőinek listáján az első helyre lépett, majd szeretőből politikai tanácsadóvá vált. Jeanne Antoinette Poisson, akinek 1745-ben a király a Pompadour márkinője címet adományozta, az előző hivatalosan elismert szerető, Marie-Anne de Mailly-Nesle, Chateauroux hercegnője halála után nyerte el XV. Lajos kegyeit. Hosszú ideig, 1745-től 1764-ig gyakorolt befolyást a királyra, valamint a politikai életre.

1170 – Meggyilkolják Thomas Beckettet, Canterbury érsekét

II. Henrik angol király 1157-ben az ország korlátnokává (kancellár) nevezte ki. Csakhamar bensőséges baráti viszonyt alakított ki a királlyal. Mint korlátnok minden tekintetben megóvta ura érdekeit, anélkül, hogy ezáltal az egyház érdekét bármiben a legkevésbé is csorbította volna. A püspökségeket arra méltó férfiakkal töltötte be, nem tűrte, hogy a püspöki székek hosszabb időn át betöltetlenül maradjanak. Eközben azonban valódi fejedelmi udvart tartott, pazar fénnyel vette magát körül, házában mindig víg élet folyt. A király Theobald canterburyi érsek halála után, 1162-ben – Becket minden ellenkezése dacára – őt nevezte ki érsekké és Anglia prímásává, remélve, hogy így teljesen szabadon folytathatja túlkapásait az egyházi ügyekben. A királynak azonban csalódnia kellett, mert Becket teljesen megváltozott. Csendes és önmegtagadó életmódot kezdett folytatni, öltözetét a legdurvább szerzetesi ruhára cserélte. Az egyház jogait II. Henrikkel szemben a leghatározottabban megvédte, tekintet nélkül korábbi barátságukra. II. Henrik barátsága gyűlöletté és félelemmé változott, ennek következtében négy, általa felbujtott angol nemes az oltár előtt meggyilkolta Beckettet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.