2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2021. Augusztus 29. 19:48, vasárnap | Világ
Forrás: Britannica / Képes történelem

Ezen a napon: augusztus 29. – A Szlovák Nemzeti Felkelés napja

Ezen a napon: augusztus 29. – A Szlovák Nemzeti Felkelés napja

A modernkori Szlovákia egyik legfontosabb történelmi pillanata volt a Szlovák Nemzeti Felkelés. De mi történt még a múltban, ami ehhez a jeles naphoz köthető?

1958 – Megszületett a pop királya, Michael Jackson

Jacksont csodagyerekkként reklámozták, de képességei hosszabb távon is kiállták az idő próbáját. Első szóló-slágere a Got To Be There. 1971-76 között hat lemeze lett a legkeresettebb Motown-kiadvány. Utolsó együttműködése a céggel a madárijesztő szerepe volt Diana Ross oldalán a The Wizben. Ezután családjával együtt az Epichez szerződött, és ismét a Jackson 5 élére állt, majd szóló karrierbe kezdett. Néhány híresebb albuma: Off The Wall, amelynek dalait Paul McCartney, Rod Temperton és saját maga írta; a Thriller - minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma; Bad; Dangerous; History Begins. Egyike azon kevés előadónak, akit a Rock and Roll Hall of Fame két alkalommal is tagjai közé sorolt, és többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között a „Minden idők legsikeresebb előadója” címmel. Tizenhárom Grammy-díjat kapott, tizenhárom alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt – többször, mint bármelyik másik férfi előadó a Billboard Hot 100 történetében – és több, mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját. Dollármilliókat gyűjtött és adományozott segélyszervezeteknek. 2009. június 25-én halt meg Los Angelesben.

1938 – Karinthy Frigyes halála

Karinthy diákkori emlékeinek gyűjteménye a Tanár úr kérem felnőttnek is kedves olvasmánya. Életét végigkísérte a lélektan és a technika iránti érdeklődés: lelkesen köszöntötte a filmet, a rádiót és a repülést. A Nyugat írócsoportjához csatlakozott. A sikert, a népszerűséget az 1912-es év hozta meg számára. Öt kötete jelent meg, novellák, karcolatok, humoreszkek és Így írtok ti címen irodalmi paródiái, amely felkeltette a széles közönség érdeklődését az akkor még nem oly közismert írók és költők iránt. Jelentős két verseskötete is. A magyar nyelv bűvésze volt, csodálatosan tudott játszani a szavakkal, így születtek meg közismert szójátékai: az anagramma, az intarzia, az eszperente, a kecskerím és még sok más. Műfordítóként Goethe, Wedekind, Heine, Milne (Micimackó) műveit tolmácsolta. Mégis humoreszkjei révén vált igazán népszerűvé. 1930 után agydaganat támadta meg, Stockholmban Olivecrona, a híres svéd sebész operálta meg. Ebből született sajátos riportkötete, az Utazás a koponyám körül.

1885 – Az első benzinmotoros kerékpár megjelenése

A fából ácsolt robosztus alkotmányt csak nagy jóindulattal lehetett biciklinek nevezni, de legalább elbírta a nehéz motort. Daimler bízott abban, hogy ha az ember a kerékpáron nem borul fel, akkor a motor hajtotta biciklin is egynsúlyban marad. Így kezdődött a motorkerékpár karrierje.

1541 – A török Szultán csellel elfoglalja Budát, amely a török uralom központjává vált a következő 145 évre

Magyarország három részre szakadt: középső területe az oszmánoké lett, a Dunántúl nyugati fele és a Felvidék a Habsburgoké, míg Erdély és a vele határos területek külön államként Fráter György kezébe kerültek.

1526 – A mohácsi csata és II. Lajos király halála

A harcban életét vesztette II. Lajos (1516-1526), akivel a Jagellók magyar-cseh ága kihalt. A győztes I. (törvényhozó) Szulejmán már 1521-ben bevette Magyarország legfontosabb végvárát, Nándorfehérvárt (ma Belgrád), majd a Török Birodalom kiterjesztette hatalmát a Földközi-tenger keleti medencéjére, és ellenőrzése alá vonta a velencei és genovai kereskedelmet. A mohácsi csata után a törökök előrenyomultak Bécs felé, ezzel áthárult Ausztriára a feladat, hogy megállítsa az iszlám törököket. Magyarország állami és politikai egysége a vereség után megszűnt.

1434 – Janus Pannonius születésének napja

Eredeti nevén: Csezmiczei János. Janus Pannonius a ferrarai és a padovai egyetemen tanult. 1458 után nagybátyja váradi udvarában élt, királyi személynök, majd pécsi püspök volt. Elsősorban nem papi, hanem politikai és írói tevékenységet folytatott. A királyné főkancellárja, az ország egyik legbefolyásosabb embere lett. Kezdetben Mátyás híve volt, majd szembekerült politikájával. Emiatt menekülni kényszerült, Zágráb mellett érte a halál. Ferrarai korszakára a könnyed epigrammák jellemzőek. Búcsú Váradtól című versében jelent meg először a magyar táj szépsége. Páduai éveiben kevesebb, de hosszabb Iélegzetű verset alkotott. Hazatérése után ért pályájának csúcsára, az egyéni hangú, sajátosan magyar líra szülőatyja lett. Latin nyelvű verseiben ő írt először a testi szenvedésről és az élni akarásról (Midön beteg volt a táborban). Már a XV. századtól kötetei jelentek meg Magyarországon és külföldön egyaránt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.