2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Június 18. 12:30, csütörtök | Világ
Forrás: curia.europa.eu

Európai Unió Bírósága: Magyarország civil szervezeteket szabályozó törvénye hátrányosan megkülönböztető

Európai Unió Bírósága: Magyarország civil szervezeteket szabályozó törvénye hátrányosan megkülönböztető

Az Európai Unió Bírósága (ECJ) kimondta, Magyarország által elfogadott, civil szervezeteket szabályozó törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal, hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezet be.

A Bíróság megállapította, hogy Magyarország azáltal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek részére, és szankciókat helyezett kilátásba, az adott szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyekkel szemben hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

2017-ben Magyarország elfogadott egy törvényt, amelyet a külföldről származó adományokban részesülő civil szervezetek átláthatóságára irányuló törvényként terjesztettek elő. A törvény értelmében ezeknek a szervezeteknek a magyar bíróságoknál „külföldről támogatott szervezetként” kell nyilvántartásba vetetniük magukat, ha az általuk kapott, más tagállamokból származó adományok éves mértéke egy meghatározott összeget meghalad. A nyilvántartásba vételkor többek között az 500 000 magyar forint (hozzávetőleg 1400 euró) összeget elérő támogatást nyújtó adományozók nevét és a támogatás pontos összegét is meg kell adniuk.

A Bíróság rámutatott arra is, hogy a törvény által előírt szabályok bizalmatlan légkört kelthetnek az adott szervezetekkel szemben, továbbá elriaszthatják azokat is, akiknek szándékukban állt támogatni őket. Az uniós joggal azért is összeférhetetlen, mivel az elfogadott intézkedések a tőke szabad mozgásának korlátozását jelenti, amely tilos az EU-ban. A magyar jogszabály ütközik az egyesülés szabadságához fűződő joggal, illetve a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához fűződő jogokkal.

Ha a Bíróság megállapítja a kötelezettségszegést, az érintett tagállamnak a lehető leghamarabb teljesítenie kell az ítéletben foglaltakat.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/ECJ?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#ECJ</a>: The restrictions imposed by <a href="https://twitter.com/hashtag/Hungary?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Hungary</a> on the financing of civil organisations by persons established outside that Member State do not comply with <a href="https://twitter.com/hashtag/EUlaw?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#EUlaw</a><a href="https://t.co/ATb3CgbPxg">https://t.co/ATb3CgbPxg</a></p>&mdash; EU Court of Justice (@EUCourtPress) <a href="https://twitter.com/EUCourtPress/status/1273527612107902979?ref_src=twsrc%5Etfw">June 18, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Nyitókép: ECJ/Twitter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.