2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. Október 14. 15:48, csütörtök | Világ
Forrás: EURACTIV / HVG

EU ROAMING: tíz évvel meghosszabbítanák a roamingdíjak eltörlését, sőt újabb kedvezmények várhatók

EU ROAMING: tíz évvel meghosszabbítanák a roamingdíjak eltörlését, sőt újabb kedvezmények várhatók

Jövőre lejár az EU egyik sikertörténete, azaz elvileg megszűnik a barangolási (roaming) díjak eltörlése. Az Európai Parlament azonban ezt nem szeretné, így következő tíz évvel meghosszabbítanák a díjmentességet.

A javaslatról az Európai Parlament ipari bizottsága szavazott első körben, amelyet ellenszavazat nélkül fogadtak el. A hosszabbítás mellett újabb kedvezményekkel is bővült a roamingdíjakról szóló jogszabály. Ha a javaslat minden akadályt legyőz, akkor a következő év nyarától minden fogyasztó ugyanolyan minőségű és gyorsaságú mobilkapcsolatra lesz jogosult külföldön, mint a saját országában.

Ez magyarán annyit jelent, hogy a roaming-szolgáltatók kötelesek lesznek a belföldi ajánlatokkal azonos barangolási feltételeket kínálni, ha ugyanazok a technológiák és feltételek állnak rendelkezésre a hálózaton abban az országban, ahová az emberek látogatnak. A képviselők egyöntetűen a barangolási szolgáltatások minőségének átkapcsolása ellen foglaltak állást, azaz elvileg már nem lehet visszafokozni egy 4G-s kapcsolatot 3G-sre.

Emellett indítványozzák azt is, hogy szüntessék meg az EU-n belüli hívások után fizetendő pótdíjakat, amelyek jelenleg 19 eurócentbe kerülnek percenként. A felhasználók csak a szolgáltató által objektíven indokolt többletköltségeket fizetnék.

A jelenleg is futó rendelet 2017. június 15-én lépett érvénybe és 2022. június 30-án jár(na) le. Ez az a határidő, ameddig az Európai Parlament plenáris ülésének el kell fogadnia a további tízéves feloldást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.