2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Május 13. 21:21, péntek | Koronavírus
Forrás: AP, KCNA, AFP

Észak-Korea először közölt koronavírussal kapcsolatos halálesetet

Észak-Korea először közölt koronavírussal kapcsolatos halálesetet

Észak-Korea pénteken hat ember haláláról adott hírt az országban kirobbant “rejtélyes láz” kapcsán, egyiküknél a PCR-teszt pozitív eredményt mutatott.

Történt mindez egy nappal azt követően, hogy az izolált ország egyáltalán COVID-19-cel kapcsolatos adatokat közölt volna a világ felé. A KCNA koreai hírügynökség által kiadott hírt az AP és az AFP is átvette. “A láz, amelynek okozóját egyelőre nem sikerült azonosítanunk, már április eleje óta jelen van az országban. A rejtélyes betegségben eddig hat ember vesztette életét. Egyikük pozitív koronavírustesztet produkált,” írja a KCNA.

Az országban jelenleg is 187 800 ember kényszerült karanténba. A hírügynökség szerint hatukon kívül “mindannyian izolálva és gyógyulásuk közepette” várják, hogy lejárjon a kényszerpihenő. Az ottani adatok szerint további 162 200 ember már teljesen felgyógyult a lázból. Csak a csütörtöki napon mintegy 18 000 embernél vették észre a tüneteket, írja az AP. Az adatokból azonban nem derül ki, hogy ebből mennyien fertőződtek meg a koronavírussal. Ez valószínűleg azért van, mert az országban nincs elegendő teszt, valamint Észak-Korea kommunikációja eddig egyetlen COVID-19 esetről sem számolt be - ami valljuk be, kicsit hihetetlennek hangzik.

A szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy a koronavírus-fertőzés komoly válsággal is fenyegetheti a diktatorikus rendszerben élő embereket. A 26 millió lelket számláló országban katasztofális egészségügyi állapotok uralkodnak, a lakosság túlnyomó többsége pedig még az oltást sem vette fel.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 01:54, hétfő | Koronavírus

Kínában kezd elszabadulni a pokol: már az útleveleket vonják be a vírus miatt

A kínai hatóságok ismét szigorítottak az eddig érvényben lévő, koronavírus elleni rendeleteken. Ezúttal komoly légi-forgalomkorlátozások formájában, elsősorban a nem létfontosságú útvonalak esetében.

2022. Május 15. 13:08, vasárnap | Koronavírus

Koronavírus: vasárnapi adatok • Tizenhárom emberéletet követelt a COVID-19

A szombati napon (14.5.) mindössze 179 új fertőzöttet regisztráltak a PCR-tesztek segítségével. A laborokban összesen 1 207 mintát sikerült megvizsgálni.

2022. Május 14. 12:03, szombat | Koronavírus

Koronavírus: szombati adatok • A PCR-tesztek újabb 300 feletti fertőzöttet mutattak ki

Pénteken (13.5.) Szlovákiában ismét nőtt a fertőzöttek száma, a PCR-tesztek ezúttal 335 esetben végződtek pozitív eredménnyel. Az eddig elvégzett tesztek száma így 7 125 922-re nőtt.

2022. Május 13. 11:42, péntek | Koronavírus

Koronavírus: pénteki adatok • Ismertek a legújabb számok

A fertőző betegségnek a csütörtöki napon újabb 7 áldozata volt, Szlovákiában így már 20 018 azok száma, akik életüket vesztették a COVID-19 betegség következtében.