2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Május 14. 02:58, szombat | Bulvár
Forrás: Current Biology • Youtube

Érdekes, párosodás utáni túlélési trükköt fedeztek fel egy pókfajnál

Érdekes, párosodás utáni  túlélési trükköt fedeztek fel egy pókfajnál

Tudományos kisokosunk mai számában egy érdekes jelenségről számolunk be, amelyet a Current Biology oldalon tettek közzé.

A pókok nem túl gyakran szerepelnek tudományos jellegű hírekben, nemrég azonban arról számoltunk be, hogy többek között ilyen, 11 millió éves leletek mutatták meg Ausztrália múltját. Most az egyik faj kapcsán írnak a szakemberek arról, hogy a szex utáni túlélést szolgáló érdekes viselkedési formát figyeltek meg, amely eddig ismeretlen volt.

Szex után ugrasz, vagy meghalsz

A Current Biology oldalán tették közzé munkájuk eddigi eredményeit a kínai kutatók, akik 155 Philoponella prominens pókpár viselkedését figyelték meg vizsgálataik alatt. A számokból arra a következtetésre jutottak, hogy a szex utáni túlélés érdekében a hímek túlnyomó része (jelen esetben 152) gyorsan elugrik a nőstény elől, amely az aktust követően veszélyessé válik és akár el is fogyaszthatja partnerét, függetlenül annak teljesítményétől. Ez utóbbi kitétel persze nem teljesen helytálló, hiszen az egészséges és jó formában lévő példányok akár többször is képesek elrugaszkodni a közösülés végén, amely amúgy nagyjából 30 másodpercig tart, a távolság pedig a 88 centimétert is elérheti, bár arra is akadt példa, hogy egy vékony selyemszálon kapaszkodtak meg a túlélni igyekvő hímek, amelyek erre támaszkodva növelték meg a távolságot a veszélyessé váló nőstényektől.

Utóbbiak amúgy maguk dönthetik el, hogy a spermát mikor használják fel. Ezt elhalaszthatják, megvárva, amíg minden tekintetben készen állnak a megtermékenyítésre, de akár el is pusztíthatják azt, amennyiben az „adományozó” nem felel meg az elvárásoknak. A hím elfogyasztása előbbi esetben is napirenden maradhat, ők valószínűleg emiatt fejlesztették ki az érdekes mechanizmust, amelyet az első lábak elasztikus jellege tesz lehetővé, bár emellett számos egyéb technikát is ismerünk, hiszen egyes fajok példányai halottnak tettetik magukat, másik kasztrálják magukat, avagy levágják a nőstény veszélyesebb testrészeit.

A kutatók elmondása szerint a fent ismertetett trükk nagyjából ahhoz hasonlítható, mintha egy normál méretű ember 1 kilométeres távolságba ugrana a közösülést követően, ez minősülne ugyanis mindenképpen biztonságos megoldásnak.

M.Á.

Címkék: pók, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 11:21, hétfő | Bulvár

Szoláriumba fagyott rettenetek verekedésétől volt hangos Pozsony belvárosa

A meleg, kellemes este fura hatást váltott ki a szórakozni vágyó emberekből a péntek esti fővárosban. Az Óvárosban található Mow koktélbár előtti tér egy szempillantás alatt változott át ringgé.

2022. Május 16. 09:53, hétfő | Bulvár

Izgi: Presser és Geszti együtt dolgoznak valamin

Azért írtuk a valamit, mert egyelőre tényleg nem tudni többet a projektről, csak annyi biztos, hogy valami készül.

2022. Május 14. 03:05, szombat | Bulvár

Negyedik szezonjával véget ér a Magnum-reboot

A Tom Selleck által megformált legendás karakter újraélesztése felemásra sikerült. Megszűnik ugyanis a CBS Magnum PI című akciósorozata.

2022. Május 11. 23:58, szerda | Bulvár

Putyin ismét apuka lesz • Ezúttal azonban semmi ilyesmi nem volt tervben

Vlagyimir Putyin állítólag dühöng. Ennek oka pedig nem más, minthogy 70 évesen ismét apuka lesz. A politikusra kellemetlen meglepetésként hatott a hír: volt szeretője ismét várandós.