2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Május 14. 02:58, szombat | Bulvár
Forrás: Current Biology • Youtube

Érdekes, párosodás utáni túlélési trükköt fedeztek fel egy pókfajnál

Érdekes, párosodás utáni  túlélési trükköt fedeztek fel egy pókfajnál

Tudományos kisokosunk mai számában egy érdekes jelenségről számolunk be, amelyet a Current Biology oldalon tettek közzé.

A pókok nem túl gyakran szerepelnek tudományos jellegű hírekben, nemrég azonban arról számoltunk be, hogy többek között ilyen, 11 millió éves leletek mutatták meg Ausztrália múltját. Most az egyik faj kapcsán írnak a szakemberek arról, hogy a szex utáni túlélést szolgáló érdekes viselkedési formát figyeltek meg, amely eddig ismeretlen volt.

Szex után ugrasz, vagy meghalsz

A Current Biology oldalán tették közzé munkájuk eddigi eredményeit a kínai kutatók, akik 155 Philoponella prominens pókpár viselkedését figyelték meg vizsgálataik alatt. A számokból arra a következtetésre jutottak, hogy a szex utáni túlélés érdekében a hímek túlnyomó része (jelen esetben 152) gyorsan elugrik a nőstény elől, amely az aktust követően veszélyessé válik és akár el is fogyaszthatja partnerét, függetlenül annak teljesítményétől. Ez utóbbi kitétel persze nem teljesen helytálló, hiszen az egészséges és jó formában lévő példányok akár többször is képesek elrugaszkodni a közösülés végén, amely amúgy nagyjából 30 másodpercig tart, a távolság pedig a 88 centimétert is elérheti, bár arra is akadt példa, hogy egy vékony selyemszálon kapaszkodtak meg a túlélni igyekvő hímek, amelyek erre támaszkodva növelték meg a távolságot a veszélyessé váló nőstényektől.

Utóbbiak amúgy maguk dönthetik el, hogy a spermát mikor használják fel. Ezt elhalaszthatják, megvárva, amíg minden tekintetben készen állnak a megtermékenyítésre, de akár el is pusztíthatják azt, amennyiben az „adományozó” nem felel meg az elvárásoknak. A hím elfogyasztása előbbi esetben is napirenden maradhat, ők valószínűleg emiatt fejlesztették ki az érdekes mechanizmust, amelyet az első lábak elasztikus jellege tesz lehetővé, bár emellett számos egyéb technikát is ismerünk, hiszen egyes fajok példányai halottnak tettetik magukat, másik kasztrálják magukat, avagy levágják a nőstény veszélyesebb testrészeit.

A kutatók elmondása szerint a fent ismertetett trükk nagyjából ahhoz hasonlítható, mintha egy normál méretű ember 1 kilométeres távolságba ugrana a közösülést követően, ez minősülne ugyanis mindenképpen biztonságos megoldásnak.

M.Á.

Címkék: pók, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 05. 09:19, hétfő | Bulvár

Kiosztották a Grammy-díjakat

Taylor Swift Midnights című albuma nyerte el a legjobb vokális popalbumnak járó díjat.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.