2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2023. Június 26. 10:22, hétfő | Világ
Forrás: teraz.sk

ENSZ: Egy évtized alatt csaknem negyedével nőtt a kábítószer-fogyasztók száma

ENSZ: Egy évtized alatt csaknem negyedével nőtt a kábítószer-fogyasztók száma

Az elmúlt évtizedben jelentősen, 23 százalékkal nőtt a kábítószer-fogyasztók száma a világon. Ez derül ki az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának hétfő este közzétett éves jelentéséből.

A TASR a DPA és az AFP ügynökségek alapján számol be.

2011 és 2021 között 240 millióról 296 millióra nőtt a kábítószer-fogyasztó emberek száma. A bécsi székhelyű ENSZ-ügynökség úgy véli, hogy ennek a növekedésnek csak a fele vezethető vissza a népességnövekedésre.

A jelentés külön kiemeli a szintetikus kábítószerek, például a metamfetamin, a fentanil és egy sor újonnan kifejlesztett vegyszer térnyerését, amelyek a az uóbbi években kerültek a piacra. Előállításuk "olcsó, egyszerű és gyors", és gyökeresen megváltoztatta az illegális kábítószerek piacát.

A jelentés szerint a hatóságoknak nehézséget okoz a kábítószer-kereskedelem e rendkívül rugalmas ágazatának nyomon követése, mivel - például a heroinnal és a kokainnal ellentétben - nem kötődik meghatározott termőterületekhez vagy ciklusokhoz.

Az UNODC jelentése az ópiumtermelés csökkenésének jeleiről beszél Afganisztánban a tálibok alatt. Ugyanakkor arra is rámutat, hogy Afganisztán nemcsak a heroin előállításához szükséges alapanyag, az ópium legfontosabb exportőre, hanem a metamfetamin fontos forrásává is vált. Az ópiumtermelés csökkenése tehát a szintetikus kábítószerek felé való elmozdulást jelentheti.

A 2023-as kábítószer-világjelentés megjegyzi, hogy a bűnözők továbbra is kihasználják a konfliktusokat és a globális válságokat a kábítószer-termelés kiterjesztésére. Aggodalmát fejezi ki továbbá a szintetikus kábítószer-termelés és -kereskedelem növekedése miatt Ukrajnában az orosz inváziót követően.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Android, ENSZ, kábítószer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.