2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Július 19. 08:31, szerda | Kzélet
Forrás: aktuality.sk

Ennyi medve él Szlovákiában

Ennyi medve él Szlovákiában

Természetvédők tanulmányt tettek közzé, amelyben megbecsülik, hány medve él Szlovákiában.

A Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal tanulmányt tett közzé, amelynek célja a szlovákiai barnamedve-populáció becslése. A Károly Egyetem és a Cseh Mezőgazdasági Egyetem tudósai 1056 egyedre (1012 és 1275 egyed közötti tartomány) becsülik az állat populációjának nagyságát.

A tanulmányból kiderül, hogy a legnagyobb medvepopulációt a Poľana Tájvédelmi Körzetben regisztrálták, ahol 278 egyedet találtak. "A barnamedve populációs sűrűségét Szlovákiában 10 egyed/100 km2 -ben határozták meg, a legnagyobb alpopuláció a Poľana területen található" - magyarázta a környezetvédelmi minisztérium a tanulmány alapján.

"Annak ellenére, hogy a tanulmány eredményei szerint Szlovákiában nem nőtt jelentősen a medvék összlétszáma, a minisztérium megérti a lakosság félelmét a medvékkel való találkozástól" - közölte a minisztérium. A minisztérium szerint a medvék nem tartoznak a városi intravilágba, és ha egy adott egyed ismételten visszatér a lakott övezetekbe, akkor szélsőséges intézkedéseket kell hozni az incidensek megelőzése érdekében.

"Ezért dolgozunk intenzíven egy sor átfogó intézkedésen a megelőzés, a cselekvőképesség és az együttműködés területén, amelyeknek köszönhetően a barnamedvék és az emberek közötti találkozások kockázata a belső vagy közeli területeken minimálisra csökkenthető. Meg kell erősítenünk a beavatkozó csoportokat, amelyek a problémás egyedek célzott ellenőrzését végzik. Szeretném kialakítani az együttműködést a rendőrséggel, de a megelőző intézkedéseket is meg akarom erősíteni, hogy a medvéknek ne legyen okuk a városokba és falvakba jönni" - mondta a környezetvédelmi miniszter.

Forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.