2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Április 30. 11:45, vasárnap | Magyarország
Forrás: Index

Elhunyt Vágó István

Elhunyt Vágó István

74 éves korában váratlanul elhunyt a magyar televíziós kvízek atyja, Vágó István. Haláláról a Demokratikus Koalíció tájékoztatott.

„Váratlanul elhunyt Vágó István barátunk és társunk. A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk. A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti, a párt közössége, politikusai, kollégái, támogatói osztoznak a család gyászában. István, nyugodj békében!” – búcsúzott a Demokratikus Koalíció elnöksége.

Halálának oka egyelőre nem ismert, annyi viszont bizonyos, hogy még pénteken Vágó István posztolt a Facebook-ra.

Vágó István 1949-ben született Budapesten, később gyógyszervegyészmérnöknek tanult. Tanulmányai befejezése után a MEDIMPEX vállalatnál kapott állást. Kiválóan beszélt angolul, németül, franciául, spanyolul, de értett olaszul, portugálul, oroszul, lengyelül és svédül. Írni tudott arabul, törökül és hindiül is - írja az index.hu hírportál.

Televíziós pályafutása a Riporter kerestetik vetélkedő megnyerésével kezdődött. Ezután egy barkochbajátékot vezetett 1976-ban, amit Vitray Tamás ajánlott fel neki.

1997-től rövid ideig a TV2-nél volt, ahol a Mindent vagy semmit című műsort vezette, amelyet még a Magyar Televízióban kezdett. 1987-től 1997-ig az Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsort vezette Grétsy Lászlóval, amely 1997-ben érkezett el az 500. adásához, illetve amelynek témáit később könyvben is kiadták. Így emlékezett vissza Vágó a műsorra egy 2009-es interjúban:

„Voltak, akik nagyon haragudtak erre a műsorra, és az én látásmódom is sokat változott. Néhány ismétlés előtt rettegtem, pár éve, mikor újra adták, ám végül nem volt rá ok. Mi nem a nyelvhasználatot ütöttük, ennek ellenére ma már úgy látom, hogy a nyelvet nem kell ápolni, mert nem beteg. Változik: gazdagodik, szegényedik.”

2000-től 2007-ig a sokak által kedvelt Legyen Ön is milliomos! című műsort vezette. 2007. november 5-étől a Pókerarc című vetélkedőt vezette Sebestyén Balázzsal, majd újra a Legyen Ön is milliomos!-nak volt a házigazdája, amíg az RTL meg nem szüntette a műsort. Később újraindították, de ezt már Friderikusz Sándor vezette.

2009-ben indult a Párbaj című vetélkedő a TV2-n, amelynek játékmestere a mindenki által ismert Vágó lett. A műsort az alacsony nézettség miatt levették a programról az első évad után.

2012. március 26-tól néhány hónapig az átVágó című műsort vezette a STORY4-en, amelyet saját maga talált ki.

2013 januárjában indult A Szkeptikus Vagyok című műsor, amelyet Hraskó Gábor közreműködésével vezetett a FIX TV-n.


Nem állt távol Vágó Istvántól a zene világa sem, ugyanis 1997-ben barátaival megalapította a Favágók nevű együttest. A zenekarnak két albuma (Első reccsenet és Második reccsenet) jelent meg 1999-ben és 2001-ben.

Vágó István 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (polgári tagozat) és a Pro Urbe Budapest díjat.

Forrás: index.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.